Piața de muncă temporară ar putea crește în 2018

0

Piaţa de muncă temporară ar putea creşte anul acesta cu 10%, dar evoluţia acesteia va depinde de strategia companiilor, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT), Florin Godean.

„Piaţa va fi foarte dificilă, va avea o creştere de cel mult 10%. Depinde de strategia fiecărei companii. Anul acesta şi anul viitor se vor cerne companiile care au avut o creştere sustenabilă de cele care au încercat să crească într-un fel forţat”, a spus Godean, informeaza Agerpres.

Preşedintele ARAMT susţine că pe piaţa din România există 700 de firme cu activitate în domenii în care se foloseşte munca temporară, dar din acestea doar 100 sunt active. Acest tip de muncă se foloseşte acolo unde există un vârf de producţie, iar domeniile în care se apelează la muncă temporară sunt foarte variate.

Astfel, piaţa de muncă temporară cuprindea în 2017 aproximativ 40.000 de angajaţi, cei mai mulţi în sectorul automotive. În 2016, piaţa era de 45.000 de angajaţi. Cu toate acestea, cifra de afaceri a crescut de la 230 milioane de euro, în 2016, la 303 milioane de euro, în 2017.

Florin Godean a explicat că, în perioada 2007 – 2008, companiile apelau la muncă temporară pentru că aveau nevoie de personal şi nu mai găseau. După 2008, industria a scăzut, iar din 2011 a început din nou să crească, pentru că au început să vină comenzi din Europa de Vest către fabricile din România, dar în acelaşi timp aceste firme nu aveau date certe cu privire la continuitatea activităţii. Astfel, companiile au început să apeleze la muncă temporară pentru flexibilitate. Cu toate acestea, nivelul pieţei din România este scăzut.

„Foarte puţină lume apelează la muncă temporară pentru se complace într-o zonă gri. Eu, ca agent de muncă temporară, precum şi alţii, nu ne permitem să facem lucrul acesta pentru că, în momentul în care va veni un control, nu numai că îmi pierd autorizaţia, dar, fiind şi o companie multinaţională, voi avea probleme mari la nivel de grup”, a spus precizat Godean.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.