Cinci lideri separatiști catalani, arestați

Share:

Mii de manifestanţi au coborât vineri pe străzile Cataloniei după ce justiţia spaniolă a încarcerat cinci lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune a regiunii, şi a lansat mandate de arestare internaţionale contra altor şase, fugiţi în străinătate, relatează AFP.

La Barcelona, 24 de manifestanţi au fost răniţi uşor în ciocniri cu forţele de poliţie, care i-au întâmpinat cu lovituri de bastoane pe protestatarii ce se apropiau de prefectură.

Manifestaţiile fuseseră convocate din ajun de Adunarea Naţională catalană şi de Comitetele de Apărare a Republicii, înaintea comunicării deciziilor justiţiei.

Judecătorul Pablo Llarena de la Curtea Supremă i-a inculpat oficial vineri pe 13 lideri separatişti pentru ‘rebeliune’, infracţiune pasibilă de 30 de ani de închisoare.

Cinci dintre ei au fost arestaţi, printre care Jordi Turull, candidatul la şefia executivului regional, care urma să se prezinte sâmbătă în al doilea tur de scrutin în parlamentul catalan.

Alţi patru lideri sunt deja în închisoare de câteva luni.

Judecătorul a explicat ordinul de plasare în detenţie provizorie prin riscul ‘ridicat’ ca inculpaţii să fugă în afara ţării. De altfel, una din persoanele convocate, Marta Rovira, a preferat să părăsească Spania decât să compară în faţa judecătorului şi să rişte încarcerarea.

Judecătorul Llarena a emis de asemenea mandate de arestare împotriva fostului lider catalan Carles Puigdemont, care s-a exilat în Belgia împreună cu patru ex-miniştri regionali după proclamarea independenţei Cataloniei, la 27 octombrie.

Anunţul i-a inflamat pe manifestanţi, care la Barcelona au dat foc unor fotografii ale regelui Felipe al VI-lea – ceea ce constituie un delict în Spania – şi judecătorului Llarena. Protestatarii agitau drapele separatiste şi bannere prin care cereau ‘Libertate pentru prizonierii politici’.

O altă adunare, mai calmă, a umplut vasta Piaţă a Cataloniei, în inima Barcelonei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.