Puigdemont a fugit în Belgia, evitând arestarea în Finlanda

0

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont a părăsit Finlanda înainte ca autorităţile să pună în aplicare mandatul de arestare primit de la spanioli, a declarat un parlamentar finlandez.

Parlamentarul Mikko Karna a declarat că Puigdemont a confirmat că a ajuns în Belgia. Mandatul de arestare a fost emis vineri, la o zi după ce Puigdemont a ajuns în Finlanda. El intenţiona să plece sâmbătă.

Cotidianul finlandez Helsingin Sanomat a citat un oficial de la Biroul Naţional de Investigaţii care a precizat că autorităţile nu cunoşteau locul în care se află Puigdemont.

Puigdemont trăieşte în exil în Belgia din octombrie 2017, când a contribuit la organizarea unui referendum pentru independenţa Cataloniei.

Tensiunile în Catalonia sunt mari după ce Curtea Supremă a hotărât să pună sub acuzare 25 de lideri separatişti pentru rebeliune, delapidare de fonduri şi desconsiderarea statului. Cei acuzaţi ar putea sta în închisoare până la 30 de ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Cinci dintre cei acuzaţi au fost reţinuţi iar printre ei se află şi Jordi Turull, cel care urma să participe sâmbătă la un vot în Parlament pentru a fi numit noul preşedinte regional.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.