Rusia, interesată de o întâlnire Putin-Trump

0

Rusia ‘rămâne deschisă’ unei întâlniri între preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Donald Trump, evocată de cei doi şefi de stat într-o convorbire telefonică săptămâna trecută, în pofida expulzărilor de diplomaţi decise de Washington, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP şi Reuters.

‘Aceasta depinde de partea americană, dar partea rusă rămâne deschisă’ unui summit Rusia-SUA, a afirmat Peskov, în timp ce preşedintele american Donald Trump a ordonat expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi din SUA, ca reacţie la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

Dmitri Peskov a adăugat, evocând această posibilă întâlnire dintre cei doi preşedinţi, că nu ştie ‘dacă partea americană este gata să pună în aplicare ceea ce a spus Trump’.

La 20 martie, Donald Trump l-a ‘felicitat’ pe preşedintele rus Vladimir Putin cu realegerea pentru a patra oară în funcţie la scrutinul din 18 martie. În timpul discuţiei, ‘o atenţie specială a fost acordată problemei de a organiza o eventuală întâlnire la cel mai înalt nivel’, a indicat Kremlinul într-un comunicat.

Dar de la această discuţie telefonică, Donald Trump a ordonat luni expulzarea a 60 de ‘spioni’ ruşi în cea mai importantă expulzare de diplomaţi ruşi aflaţi la post în SUA, ca răspuns la otrăvirea fostului colonel GRU, Serghei Skripal, pe teritoriul britanic, acţiune atribuită de Londra Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat în conferinţa sa de presă miercuri că Moscova nu a primit nicio informaţie din partea Washingtonului că o întâlnire Trump-Putin s-ar afla în continuare pe ordinea de zi, dar a subliniat că Rusia rămâne deschisă la cooperare cu SUA.

Peste 20 de ţări, între care SUA şi 17 state membre UE, au decis expulzarea a 117 de diplomaţi ruşi, notează AFP.

Întrebat dacă Moscova a fost deranjată de aceste expulzări, Dmitri Peskov a indicat că ’20 sau 30 de ţări sunt doar o parte a comunităţii internaţionale’.

Rusia, care neagă orice responsabilitate în cazul otrăvirii fostului agent rus şi a fiicei sale, a denunţat ‘o provocare’ şi o ‘campanie antirusească’, anunţând că pregăteşte un răspuns.

‘Răspunsul Moscovei la expulzările de diplomaţi merită să fie aşteptat’, a afirmat Dmitri Peskov, adăugând că ‘totul se va face într-un mod care să corespundă intereselor Federaţiei Ruse’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.