Divergențele dintre Polonia și UE se acutizează

0

Polonia este decisă să-şi apere viziunea sa asupra Uniunii Europene într-o Europă post-Brexit, în pofida faptului că ţara este ameninţată de sancţiunile Bruxelles-ului, susţine ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz într-un interviu publicat vineri de AFP, punând accent pe protejarea pieţei unice şi a parlamentelor naţionale.

”Ceea ce se conturează este posibilitatea ca noi să luăm locul Marii Britanii în ceea ce priveşte programul său: ataşamentul faţă de concurenţa liberă şi sensibilitatea la ameninţarea rusă, precum şi apărarea propriilor poziţii, a suveranităţii”, declară Jacek Czaputowicz.

Potrivit şefului diplomaţiei poloneze, Londra a estimat întotdeauna mai bine agresivitatea Moscovei decât au făcut-o Germania şi Franţa.

La fel ca Londra, ”noi nu am avut niciodată încredere în acţiunile lui Vladimir Putin şi pe bună dreptate”, afirmă oficialul polonez, care evocă ”agresiunea în Georgia, agresiunea în Ucraina, anexarea Crimeei, acţiunile contra intereselor lumii occidentale în Siria, sprijinul pentru Assad împotriva intereselor Franţei şi acum tentativa de ucidere a lui Skripal”.

După acest din urmă scandal, Polonia a expulzat patru diplomaţi ruşi, acelaşi număr ca Franţa şi Germania, ”un semnal important al unităţii noastre”, menţionează Jacek Czaputowicz în acelaşi interviu.

De asemenea, el subliniază convergenţa de opinii cu Berlinul. ”Înainte de orice, suntem pentru o singură Uniune Europenă cu 27 de membri, aşa cum a spus cancelarul Angela Merkel la Varşovia, şi nu pentru o Uniune cu mai multe viteze”, explică ministrul afacerilor externe polonez.

La o săptămână de la prima sa vizită la Paris, Czaputowicz recunoaşte divergenţele cu Franţa în legătură cu viitorul Uniunii Europene, respingând ‘suveranitatea europeană’ susţinută, în opinia sa, de preşedintele francez Emmanuel Macron.

”O ‘Europă suverană’ suscită temeri în rândul nostru. Este imposibil de avut o suveranitate în interiorul unei suveranităţi. Cu alte cuvinte, o Europă suverană pune sub semnul întrebării suveranitatea statelor. Eu nu cred că francezii pot accepta un transfer de suveranitate la nivelul UE în detrimentul suveranităţii Franţei. Este, aşadar, o discuţie care trebuie să continue dacă cele două părţi doresc o Europă puternică”, accentuează ministrul polonez.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.