Protocolul încheiat între SRI și Parchetul General, publicat

0

Protocolul de colaborare încheiat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) cu Parchetul General (din care face parte şi DNA) în anul 2009 va fi publicat în cursul zilei de vineri pe site-ul instituţiei, a anunţat, joi seară, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Documentul clasificat “strict secret” a fost semnat în data de 4 februarie 2009, de Laura Codruţa Kovesi, în calitate de Procuror General şi George Maior director al SRI şi Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Cu toate acestea, DNA afirma în ianuarie 2017 că „Nu există şi nu a existat niciun protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kovesi”.

În ultimele săptămâni s-a vorbit mult despre posibila desecretizare a protocolului, iar Ministerul Public şi-a dat acordul pentru desecretizarea lui. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că acest protocol va fi făcut public în cursul zilei de 30 martie.

„Protocoalele reprezintă acorduri cu mai multe instituții care stabilesc metode de cooperare, nu pe lângă lege, nu de atribuții suplimentare, ci punând în aplicare legea. Mâine va fi publicat protocolul din 2009 dintre Parchetul General și SRI. Noi nu avem un protocol semnat cu DNA, ci cu Parchetul General.

Nu vor fi surprize în acest protocol. Se vorbește despre regulile pe care le aplică cele două instituții prin respectarea legii. Nu se va găsi nimic ilegal. Dacă cineva, din cele două instituții, a făcut ceva ilegal, trebuie să ajungă, de îndată, pe masa procurorilor. Dacă există vreun caz de derapaj, în SRI, noi nu îl mușamalizăm. Vrem să fie aplicată legea. Din 2016, acest protocol nu se mai aplică, după decizia CCR. Declasificarea nu mai afectează securitatea națională.

Termenul de echipă mixtă a fost folosit, pentru prima oară, înainte de 2005, într-o hotărâre a CSAT, în mandatul lui Ion Iliescu. Ofițerii SRI ofereau informații, iar procurorii trebuiau să producă probe pe baza lor.

Toate instituțiile importante au infrastructuri statale cibernetice. Legea ne obligă să avem acorduri de colaborare cu ele”, a spus Ovidiu Marincea, la B1 TV.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.