Rusia expulzează 60 de diplomați americani

0

Rusia a decis expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg, a anunţat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

Decizia Rusiei este un răspuns dat măsurilor similare pe care Washingtonul le-a luat împotriva Moscovei într-un gest de solidaritate manifestat de SUA faţă de Marea Britanie în urma otrăvirii unui fost agent rus şi a fiicei sale în această ţară.

SUA au expulzat 60 de diplomaţi ruşi şi au dispus închiderea consulatului Rusiei de la Seattle.

Convocat joi seara la ministerul rus al Afacerilor Externe, ambasadorul Statelor Unite în Rusia, Jon Huntsman, a fost „informat asupra conţinutului măsurilor de represalii faţă de Statele Unite”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Acestea „includ expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi şi retragerea acreditării consulatului general al SUA de la Sankt Petersburg”, în nord-vestul Rusiei, a anunţat Lavrov, într-o conferinţă de presă.

Din cei 60 de diplomaţi americani expulzaţi de Rusia, 58 sunt angajaţi ai ambasadei Statelor Unite la Moscova iar doi, la consulatul general al SUA din Ekaterinburg (Ural), a precizat ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Aceste persoane „au fost declarate ‘persona non grata’ pentru activităţile lor incompatibile cu statutul diplomatic. Ele trebuie să părăsească teritoriul rus până pe 5 aprilie 2018”, potrivit comunicatului.

Clădirea consulatului general al Statelor Unite la Sankt-Petersburg trebuie să fie „eliberată complet până la 31 martie”, a indicat ministerul.

Statele Unite nu sunt singurele vizate de aceste măsuri de represalii: „în privinţa celorlalte ţări, (răspunsul Moscovei) va fi de asemenea identic pentru toate în raport cu numărul de persoane care vor părăsi Rusia”, a asigurat Lavrov.

În total, peste 140 de diplomaţi ruşi din Europa, America de Nord, Ucraina şi Australia au fost expulzaţi în semn de susţinere a Londrei, care acuză Moscova de otrăvirea fostului spion rus.

„Măsurile de represalii vor fi identice, şi nu numai”, a promis Lavrov, fără a da mai multe detalii.

„Pentru restabilirea adevărului”, Rusia a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Consiliului executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)”, a arătat Lavrov, invitându-i pe occidentali să aibă „un dialog onest” cu Rusia.

Un refuz „ar fi o confirmare în plus că tot ceea ce se petrece nu este decât o provocare grosolană”, a mai afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.