Fermierii au cerut peste 1,5 miliarde euro pentru investiții

0

Valoarea solicitărilor de finanţare pentru investiţii în exploataţiile agricole a depăşit, în perioada 2015 – 2018, suma de 1,5 miliarde de euro, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat de presă, transmis vineri Agerpres.

Din totalul solicitărilor, depuse de 3.625 de fermieri, AFIR a selectat pentru finanţare 1.617 proiecte de investiţii, în valoare de 739,8 milioane de euro şi a semnat, până în acest moment, 1.454 de contracte de finanţare, în valoare de 556,9 milioane de euro.

„Sprijinul financiar nerambursabil pe care îl acordăm beneficiarilor noştri a dus la înfiinţarea şi modernizarea, până în prezent, a 1.040 de exploataţii agricole vegetale, a 89 de ferme de creştere a bovinelor de lapte, 55 de ferme pentru bovine de carne, a 86 de ferme mixte, a 50 de ferme horticole, a 34 de ferme de păsări, a 24 de ferme de porcine. Pentru investiţiile realizate până acum prin submăsura 4.1, AFIR a decontat plăţi în valoare totală de 295 milioane de euro. Investiţiile de acest tip sunt deosebit de importante pentru a aduce sectorul agricol la nivelul de competitivitate pe care îl presupune apartenenţa la piaţa comună europeană, iar indicatorii de realizare sunt un argument clar privind progresul înregistrat de România în acest sens’, a declarat Daniel Crunteanu, directorul general adjunct al AFIR.

Potrivit sursei citate, finanţarea proiectelor de investiţii în exploataţii agricole este asigurată de AFIR prin submăsura 4.1 (Investiţii în exploataţiile agricole) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea financiară, disponibilă fermierilor prin această linie de finanţare pentru întreaga perioada de programare, este de 790 milioane de euro pentru toate cele patru componente: sector vegetal, zootehnic, zonă montană şi ferme de familie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.