Băsescu nu știa de protocolul SRI-Parchet General

Share:

Traian Băsescu susţine că nu a fost informat niciodată de existenţa protocolului SRI – Parchetul General, care fost încheiat în timpul mandatului său, în 2009.

„Pot să vă spun în mod cert că nu am ştiut de acest protocol secret niciodată până astăzi. Aici sunt martori şefii de instituţie. Un protocol de asemenea importanţă nu avea niciun motiv să fie un protocol secret. Trebuiau să îşi asume că este un mod de lucru şi să îl facă public şi să fie pus în dezbatere public. Nu trebuiau să îl facă un document strict secret, este absolut incorect. Niciodată nu am fost informat de acest protocol”, a declarat Traian Băsescu la B1, potrivit Mediafax.

El a comentat că procurorii care au acţionat în baza acestui protocol s-au transformat în „slugi” care nu respectă legea şi au trimis informări la SRI.

„Ei primeau ordin de la dna Kovesi, cel mai probabil, pentru că sunt ei înşişi slugi care nu respectă legea, au trimis informări la SRI. De ce procurorul a încălcat legea? Cum reacţionează un procuror care i se dă ordin. Faptul că acceptă un ordin ilegal al şefului lui îl duce în responsabilitate”, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte a precizat că hotărârea CSAT referitoare la corupţie, care este invocată în preambulul protocolului, nu se referea la SRI. „Această hotărâre vizează combaterea corupţiei, fraudei, spălării banilor şi se adresează la patru instituţii: Ministerul de Finanţe, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nu apare niciun SRI, nici măcar Ministerul de Interne”, a spus Băsescu.

Protocolul dintre Parchetul general şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Niţu, şi şeful SRI, George Maior, şi prim-adjunctul Florian Coldea. Cadrul legal în baza căruia s-a încheiat protocolul are în vedere legile de funcţionare ale instituţiilor implicate, legile privind combaterea corupţia şi hotărârile CSAT în acet sens, precum şi hotărâri de guvern, inclusiv Planul de actiune pentru indeplinirea conditionalitatilor din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare a progresului realizat de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei impotriva coruptiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.