Puigdemont merge la Curtea Supremă a Spaniei

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, care a fost arestat în Germania în urma unui mandat internaţional de arestare pe numele său, a făcut apel luni la Curtea Supremă a Spaniei pentru retragerea acuzaţiilor de răzvrătire şi rebeliune, relatează site-ul agenţiei Dpa.

În cererea de 85 de pagini, Puigdemont a negat acuzaţiile aduse, argumentând că nu a existat „niciun fel de violenţă” în ziua de 1 octombrie 2017, data la care 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie.

Cererea lui Puigdemont îi menţionează şi pe Clara Ponsati şi Lluis Puig.

Puigdemont a fost reţinut în Germania, în timp ce încerca să ajungă în Belgia. Procurorii germani nu au decis încă dacă îl vor extrăda în Spania.

Săptămâna trecută, Clara Ponsati, fost ministru catalan al Educaţiei, s-a predat poliţiei din capitala scoţiană Edinburgh, în condiţiile în care autorităţile spaniole au acuzat-o de rebeliune şi deturnare a fondurilor publice.

La 23 martie, Curtea Supremă a Spaniei a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenţei Cataloniei faţă de Spania la 27 octombrie 2017.

Infracţiunea de „rebeliune” are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.