Război comercial total între China și SUA

0

Beijingul a alcătuit o nouă listă, care cuprinde 106 produse americane de import, inclusiv soia, automobile și substanțe chimice, ale căror taxe vamale vor creşte la 25 de procente. Acesta este un răspuns la măsurile similare luate de SUA, pentru mărfuri din China, anunţă Ministerului de Finanțe.

Lista de mărfuri americane afectate de noile taxe vamale impuse de China include, printre altele, vehicule, produse chimice, anumite tipuri de aeronave, soia, porumb și alte produse agricole. China va impune taxe și pentru whisky-ul american, trabucuri și tutun, câteva tipuri de carne de vită, lubrifianți și propan și alte produse din plastic.

Sucul de portocale american, anumite produse de sorg, bumbacul, unele tipuri de grâu, precum și camioanele, unele vehicule utilitare sportive și anumite vehicule electrice vor fi, de asemenea, supuse noilor tarife, potrivit Ministerului Finanțelor din China.

Miscarea Beijingului vine dupa ce Washingtonul a dat publicităţii o listă cu peste 1.300 de bunuri chinezeşti cce vor fi tarifate cu 25% la intrarea în SUA. Potrivit Casei Albe, măsura vizează reducerea „practicilor comerciale neloiale„. Lista americană include produse chinezești, de la produse chimice și diode la motociclete și dispozitive dentare.

Economiștii spun că nu va exista niciun câștigător într-un război comercial între cele două mari economii ale lumii, însă el ar avea un impact semnificativ asupra consumatorilor. „Fără să poată face importuri la prețul pieței mondiale, corporațiile americane ar fi în dezavantaj competitiv, iar consumatorii americani ar trebui să cheltuiască mai mult. De partea sa, China ar pierde capacitatea de a face afaceri cu consumatorii americani, iar acest lucru va fi negativ și pentru ea” , spune Edward Stringham, președintele Institutului American de Cercetare Economică.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.