Legislația privind achiziția de medicamente, revizuită

0

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că se impune o revizuire a legislaţiei privind achiziţia de medicamente, care să ofere mai multă siguranţă că distribuitorii care se prezintă la licitaţii vor asigura necesarul de produse farmaceutice pe toată durata contractului, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Ministrul Sănătăţii a solicitat luna trecută o situaţie centralizată a medicamentelor care au discontinuităţi în aprovizionare sau lipsesc din unităţile sanitare în care derulează programul naţional de oncologie în contract cu casele de asigurări.

„Săptămâna aceasta, responsabili Ministerului Sănătăţii împreună cu conducerea ANMDM şi UNIFARM au analizat situaţia fiecărui produs în parte şi au solicitat date suplimentare de la producătorii medicamentelor care lipsesc de pe piaţă pentru a identifica soluţii rapide pentru aprovizionare. Lipsa CISPLATIN este cauzată de faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vândut-o unei alte companii. În data de 3 aprilie, ANMDM a aprobat dosarul de exceptare de la etichetare pentru 3.000 de fiole de CISPLATIN, cantitate care va ajunge pe piaţa din România în aproximativ două săptămâni. De asemenea, conform unei informări transmise la ANMDM, acelaşi producător care va furniza cele 3 mii de fiole, va aduce pe piaţă aproximativ 10 mii de fiole de diverse concentraţii până la finalul lunii mai”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii (MS).

Potrivit acestuia, există disponibil pe piaţă un produs similar, cu o altă denumire comercială, dar cu aceeaşi substanţă activă: Sinplatin. Comenzile spitalelor care au contractat acest produs şi au făcut solicitări vor fi onorate. Este un produs inclus în Programul Naţional de Cancer cu decontare 100%.

De asemenea, din aceeaşi clasă de medicamente există disponibil pe piaţă şi produsul Carboplatin, care poate fi achiziţionat de către spitale în baza contractelor de achiziţii publice, relevă sursa citată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.