Regizorul italian Paolo Magelli vine la Timișoara

0

Regizorul italian Paolo Magelli vine la Timișoara pentru premiera unui spectacol unic cu 5 teatre naționale și 12 actori din 5 țări participante.

Reprezentantii mass-media au fost invitati, vineri, 13 aprilie, de la ora 17.00, la conferința de presă organizată de Teatrul German, cu ocazia premierei spectacolului Uriașii munților de Luigi Pirandello, pus în scenă la Timișoara de una dintre cele mai importante figuri regizorale din Europa Centrală și din Balcani – Paolo Magelli. La conferință, care va avea loc in foaierul Teatrului German, vor participa atât partenerii teatrelor participante, cât și regizorul, care vor intra în dialog cu ziariștii.

Regizorul italian Paolo Magelli este, începând cu anii ’80, una dintre cele mai controversate şi cunoscute personalități artistice ale Balcanilor și ale teatrului internațional. Născut în 1947 la Prato (Italia), a studiat teatrologia și slavistica. Face teatru și operă din 1966, colaborând, printre altele, cu scene de prim rang, precum Théâtre de la Colline din Paris, Teatrul Dramatic Gavella din Zagreb, Teatrul Schiller din Wuppertal, Teatrul de Stat din Dresda, Teatrul din Dortmund. A fost director artistic la renumitul Teatru de Tineret din Zagreb (ZKM) și la Teatrul Dramatic din Belgrad. Din 2010 este director general la Teatro Metastasio Stabile della Toscana din Prato (Italia).

A fost asistent al lui Giorgio Strehler, iar la mijlocul anilor ’70 a activat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru BITEF de la Belgrad, unde a întâlnit artiști încă nu foarte renumiți în Occident, precum Robert Wilson, Pina Bausch ori Lucian Pintilie, dar și cunoștințe mai vechi ca Peter Zadek sau Benno Besson. Paolo Magelli a montat în numeroase țări, din Italia, Franța, România, Bulgaria, Belgia, Elveția, Germania, Ungaria până în Turcia, Finlanda, Venezuela, Columbia, Israel, Palestina, precum și în state ale fostei Iugoslavii. A primit multiple distincții, printre care de cinci ori Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional MESS de la Sarajevo. În 2010 a fost numit profesor extraordinar al Academiei de Arte ale Spectacolului din cadrul Universității din Zagreb. Spectacolele lui Magelli au fost prezentate în numeroase turnee internaționale.

Evenimentul face parte din proiectul teatral pan-European (Re)Discovering Europe, care a fost iniţiat de către secţia italiană a Teatrului Naţional Croat din Rijeka (Croația), proiect care cercetează și promovează diferitele modalități prin care minoritățile naționale ajută la crearea identității Europei contemporane.

Alături de TGST, la proiect participă actori din cadrul secţiei italiane a Teatrului Naţional Croat din Rijeka (Croația), din cadrul Teatrului Sloven de Repertoriu din Trieste (Italia),  a Teatrului „Kosztolányi Dezső“ din Subotica (Serbia) și a Teatrului Albanez din Skopje (Macedonia). TGST este reprezentat de către actorii Silvia Török, Richard Hladik, Enikő Blénessy și Olga Török.

Cele cinci teatre colaborează pentru a pune în scenă coproducția internațională Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello, în regia artistică a lui Paolo Magelli. Mai mult, proiectul se desfășoară în toate cele cinci țări sus-menționate, pe parcursul mai multor luni.

Premiera timișoreană a acestui spectacol este programată pentru 15 aprilie 2018, în sala TGST. Ea va fi urmată de alte două reprezentații la Timișoara, în 16 și 17 aprilie 2018.

În afara acestui eveniment,  în perioada 12-18 aprilie vor avea loc mai multe activităţi cuprinzând ateliere dedicate actorilor și studenților la actorie.

 

Sinopsis-Uriașii munților

Uriașii munților de Luigi Pirandello, în regia lui Paolo Magelli, este o coproducție multilingvă (12 actori din 5 țări), care propune ideea unei identități europene contemporane, colective, fundamentată în chip esențial pe identitatea și arta minorităților naționale.

Premiera timișoreană a acestui spectacol este programată pentru 15 aprilie 2018, de la ora 19.30,  în sala TGST. Ea va fi urmată de alte două reprezentații la Timișoara, în 16 și 17 aprilie 2018, de la aceeași oră.  În afara acestui eveniment,  în perioada 12-18 aprilie vor avea loc mai multe activităţi cuprinzând ateliere dedicate actorilor și studenților  de la teatru, arte și filologie.

Ultima piesă (neterminată) a lui Luigi Pirandello (câștigător al premiului Nobel pentru Literatură în 1934) este povestea  unei trupe de actori care sosește într-o vilă de munte numită „La Scalogna“(ghinion). Aici,  aceștia doresc să pregătească o interpretare despre un fiu pierdut, dar oamenii de acolo le explică faptul că societatea nu mai are nevoie de teatru și că, în ansamblul ei, lumea care înțelege și prețuiește arta nici măcar nu mai există. Punctul focal al acestei piese o reprezintă crezul lui Pirandello (prezent în mai toate lucrările sale), acela că natura artei este aproape divină, iar respingerea actului artistic independent va genera, inevitabil, conflicte interne și, mai apoi, dereglări uriașe în echilibrul societății.

Lipsa empatiei și a interesului pentru arta ca formă de reflecție sinceră ține de natura restrictivă ai anilor `20 și `30 (din secolului trecut), iar Pirandello ne servește o metaforă melancolică a acelor vremuri, ale acelei Europe care își ignoră artiștii, dar și a permanenței acestei relații inegale, ce se observă acut și în lumea contemporană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.