SUA și Marea Britanie, noi acuze la adresa Rusiei

0

Şeful Pentagonului, James Mattis, a declarat luni că nu exclude nicio opţiune după ce presupusul atac chimic din acest weekend din Siria a dus la speculaţii cu privire la un răspuns militar american, informează Reuters, care adaugă că ministrul apărării american a dat vina pe Rusia pentru că nu a reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile de a se asigura că Siria a renunţat la armele chimice.

„Primul lucru la care trebuie să ne uităm este de ce mai sunt folosite arme chimice în condiţiile în care Rusia a fost garantul retragerii tuturor armelor chimice. Şi astfel, în colaborare cu aliaţii şi partenerii noştri, din NATO şi până în Qatar şi oriunde în lume, vom soluţiona această chestiune”, a spus Mattis înaintea începerii unei întrevederi cu emirul Qatarului. Mattis fusese întrebat dacă SUA sunt capabile să lovească instalaţiile de arme chimice ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Întrebat dacă poate exclude o intervenţie, precum lansarea de atacuri aeriene împotriva regimului al-Assad, Mattis a răspuns: „Acum nu exclud nimic”.

La rândul ei, şefa executivului britanic Theresa May a avertizat luni regimul sirian şi susţinătorii săi, printre care Rusia, că „vor da socoteală” dacă vor fi găsiţi răspunzători de ultimul presupus atac chimic din oraşul Douma, din provincia rebelă Ghouta de est.
„Marea Britanie condamnă ferm recurgerea la arme chimice în orice circumstanţe şi trebuie să stabilim urgent ce s-a întâmplat sâmbătă. Dacă vor fi găsiţi răspunzători, regimul (sirian) şi susţinătorii săi, printre care Rusia, vor trebui să dea socoteală”, a declarat May, aflată la Copenhaga.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.