Blocaj politic total în Italia

0

Noua rundă de consultări cu partidele politice convocată de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în vederea desemnării unui premier după legislativele din 4 martie s-a încheiat cu un nou eşec, liderii politici nereuşind să se înţeleagă pentru formarea unei majorităţi în urma acelui scrutin în care formaţiunile de extremă-dreapta şi antisistem au devenit principalele forţe politice, fără însă ca un partid sau o alianţă să fi obţinut majoritatea.

‘Voi mai aştepta câteva zile, apoi voi evalua cum vom proceda pentru a depăşi impasul’, a spus Mattarella în faţa presei după consultări, potrivit agenţiei Reuters. ‘Din modul cum s-au desfăşurat consultările în ultimele zile, a devenit evident că discuţiile între partidele politice nu au înregistrat niciun progres’, a completat el.

Formaţiunile cele mai bine plasate în urma scrutinului din 4 martie, alianţa dreapta-extrema dreaptă – formată din partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi şi Liga Nordului, formaţiunea lui Matteo Salvini – care a obţinut 37% din voturi, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, formaţiune antisistem), devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului.

M5S şi Liga Nordului ar putea din punct de vedere matematic să formeze o majoritate. Dar liderul M5S, Luigi di Maio, i-a cerut Ligii să se separe de partidul lui Berlusconi, solicitare care a fost refuzată de liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.