Blocaj politic total în Italia

0

Noua rundă de consultări cu partidele politice convocată de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în vederea desemnării unui premier după legislativele din 4 martie s-a încheiat cu un nou eşec, liderii politici nereuşind să se înţeleagă pentru formarea unei majorităţi în urma acelui scrutin în care formaţiunile de extremă-dreapta şi antisistem au devenit principalele forţe politice, fără însă ca un partid sau o alianţă să fi obţinut majoritatea.

‘Voi mai aştepta câteva zile, apoi voi evalua cum vom proceda pentru a depăşi impasul’, a spus Mattarella în faţa presei după consultări, potrivit agenţiei Reuters. ‘Din modul cum s-au desfăşurat consultările în ultimele zile, a devenit evident că discuţiile între partidele politice nu au înregistrat niciun progres’, a completat el.

Formaţiunile cele mai bine plasate în urma scrutinului din 4 martie, alianţa dreapta-extrema dreaptă – formată din partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi şi Liga Nordului, formaţiunea lui Matteo Salvini – care a obţinut 37% din voturi, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, formaţiune antisistem), devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului.

M5S şi Liga Nordului ar putea din punct de vedere matematic să formeze o majoritate. Dar liderul M5S, Luigi di Maio, i-a cerut Ligii să se separe de partidul lui Berlusconi, solicitare care a fost refuzată de liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.