Duterte o ține din scandal în scandal

0

Filipine a interzis intrarea pe teritoriul său a unui reprezentant al socialiştilor europeni, critic la adresa preşedintelui Rodrigo Duterte, decizie denunţată luni de opoziţie drept o încercare de a reduce la tăcere orice voce discordantă, informează luni AFP.

Giacomo Filibeck, secretarul general adjunct al Partidului Socialiştilor Europeni (PES), a fost arestat de poliţia de frontieră la sosirea sa, duminică, pe aeroportul din Cebu, în centrul arhipelagului. Apoi, responsabilul politic italian a fost expulzat pentru „activităţi politice ilegale”, a anunţat formaţiunea sa.

Filibeck s-a deplasat în Filipine la invitaţia partidului filipinez de opoziţie Akbayan, pentru a participa la un congres. El a făcut parte dintr-o delegaţie de politicieni care au condamnat, la finalul unei anchete desfăşurate în octombrie anul trecut în arhipelag, „crimele extrajudiciare” împotriva a mii de oameni, în războiului contra drogurilor dus de regimul Duterte.

„Acesta este un semnal adresat întregii lumi: nu trebuie să examinaţi situaţia cu drepturile omului în Filipine”, a reacţionat Tom Villarin, parlamentar din partea Akbayan. „Acţiunile guvernului Duterte (…) arată într-adevăr că nivelul de impunitate a ajuns la nivelul unei dictaturi”, a subliniat el.

Ministrul filipinez al Justiţiei, Menardo Guevarra, a declarat că lui Filibeck i s-a interzis intrarea în ţară pentru că a încălcat legea.

După ce a preluat puterea, în 2016, preşedintele filipinez Duterte a lansat o campanie fără cruţare împotriva traficului de droguri. Poliţia susţine că a ucis 4.100 de toxicomani şi presupuşi traficanţi, în timp ce apărători ai drepturilor omului afirmă că această cifră ar fi de trei ori mai mare.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a lansat o anchetă preliminară asupra acestor decese, ceea ce l-a determinat pe Duterte să anunţe retragerea ţării sale din tratatul fondator al CPI. Uniunea Europeană (UE) s-a declarat de asemenea „îngrijorată”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.