Duterte o ține din scandal în scandal

0

Filipine a interzis intrarea pe teritoriul său a unui reprezentant al socialiştilor europeni, critic la adresa preşedintelui Rodrigo Duterte, decizie denunţată luni de opoziţie drept o încercare de a reduce la tăcere orice voce discordantă, informează luni AFP.

Giacomo Filibeck, secretarul general adjunct al Partidului Socialiştilor Europeni (PES), a fost arestat de poliţia de frontieră la sosirea sa, duminică, pe aeroportul din Cebu, în centrul arhipelagului. Apoi, responsabilul politic italian a fost expulzat pentru „activităţi politice ilegale”, a anunţat formaţiunea sa.

Filibeck s-a deplasat în Filipine la invitaţia partidului filipinez de opoziţie Akbayan, pentru a participa la un congres. El a făcut parte dintr-o delegaţie de politicieni care au condamnat, la finalul unei anchete desfăşurate în octombrie anul trecut în arhipelag, „crimele extrajudiciare” împotriva a mii de oameni, în războiului contra drogurilor dus de regimul Duterte.

„Acesta este un semnal adresat întregii lumi: nu trebuie să examinaţi situaţia cu drepturile omului în Filipine”, a reacţionat Tom Villarin, parlamentar din partea Akbayan. „Acţiunile guvernului Duterte (…) arată într-adevăr că nivelul de impunitate a ajuns la nivelul unei dictaturi”, a subliniat el.

Ministrul filipinez al Justiţiei, Menardo Guevarra, a declarat că lui Filibeck i s-a interzis intrarea în ţară pentru că a încălcat legea.

După ce a preluat puterea, în 2016, preşedintele filipinez Duterte a lansat o campanie fără cruţare împotriva traficului de droguri. Poliţia susţine că a ucis 4.100 de toxicomani şi presupuşi traficanţi, în timp ce apărători ai drepturilor omului afirmă că această cifră ar fi de trei ori mai mare.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a lansat o anchetă preliminară asupra acestor decese, ceea ce l-a determinat pe Duterte să anunţe retragerea ţării sale din tratatul fondator al CPI. Uniunea Europeană (UE) s-a declarat de asemenea „îngrijorată”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.