Gabriel Croitoru, concert la Sibiu cu vioara lui Enescu

0

Gabriel Croitoru va concerta joi, la Sala Thalia din municipiul reşedinţă, cu vioara care a aparţinut lui George Enescu, alături de Filarmonica de Stat din Sibiu, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri Agerpres.
Concertul simfonic este programat de la ora 19,00.

„Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de la pupitrul dirijoral de Constantin Grigore, în programul concertului fiind incluse Rapsodia Română nr.1, în La major, op. 11 de George Enescu, Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia a 9-a ‘Din lumea nouă’ de Antonin Dvorak. Acelaşi program va fi prezentat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu în cadrul celei de-a 35-a ediţii a celui mai important festival muzical din Turcia, Ankara International Music Festival, joi 26 aprilie 2018”, se arată în comunicat.

Concertul de vioară de P. I. Ceaikovski va fi interpretat de Gabriel Croitoru pe vioara care a aparţinut marelui compozitor român George Enescu. Cunoscută şi sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare – vioara datează din 1731 şi poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi.

Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor şi violonist român preferând instrumentul Guarnieri, unui Stradivarius. În urma concursului organizat în 2008, vioara Guarnieri a fost redată circuitului concertistic după peste 50 de ani, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument.

Violonistul Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, s-a format sub îndrumarea prestigioşilor profesori Mihai Constantinescu, Modest Iftinchi şi Ştefan Gheorghiu, absolvind Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. S-a perfecţionat la cursuri de măiestrie cu maeştrii Salvattore Accardo (1982) şi Zino Francescatti (1988). Profesor universitar, doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti Gabriel Croitoru este, totodată, solist concertist al Orchestrelor Radio şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.