Mike Pompeo, vizită secretă la Phenian

Share:

Mike Pompeo, nominalizat pentru funcţia de secretar de Stat al SUA, a efectuat în urmă cu două săptămâni o vizită secretă în Coreea de Nord, unde s-ar fi întâlnit cu liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, afirmă surse citate de Washington Post. 

Mike Pompeo, actual director al CIA şi nominalizat pentru funcţia de secretar de Stat al SUA, a avut o întrevedere la Phenian cu Kim Jong-un pentru a discuta despre viitoarea întâlnire a liderului suprem al Coreei de Nord cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, dar şi despre programul nuclear al Coreei de Nord, au precizat două surse sub protecţia anonimatului.

Vizita lui Pompeo în Coreea de Nord ar fi avut loc la scurt timp după ce a fost nominalizat pentru funcţia de secretar de Stat al SUA.

Informaţia privind vizita lui Pompeo în Coreea de Nord a apărut în presa americană la doar câteva ore după ce Trump a anunţat că SUA şi Coreea de Nord au purtat discuţii directe ”la nivel foarte înalt”.

Ultima întâlnire directă dintre oficiali ai SUA şi Coreei de Nord a avut loc în anul 2000, când secretarul american de Stat Madeleine Albright s-a întâlnit cu Kim Jong Il. Casa Albă şi CIA au refuzat să comenteze informaţia.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat, marţi, că Washingtonul a purtat discuţii directe la nivel înalt cu Phenianul în vederea organizării viitoarei întâlniri cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, relatează site-ul postului CNN.

”Am început să avem discuţii directe cu Coreea de Nord. Am avut discuţii directe la nivel foarte înalt cu Coreea de Nord. Cred că se vor întâmpla lucruri bune. Vom vedea ce se va întâmpla, pentru că în final rezultatul este cel care contează, nu faptul că vom avea o întâlnire”, a declarat Trump după o întrevedere cu prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe.

Premierul nipon a admis faptul că ”determinarea” lui Trump a produs o ”schimbare majoră” în comportamentul Coreei de Nord.

”De la Olimpiada de Iarnă de la Pyeongchang din Coreea de Sud, am observat o schimbare majoră în comportamentul Coreei de Nord. Această schimbare se datorează determinării preşedintelui Trump faţă de problema nord-coreeană. Poziţia lui Trump a făcut posibilă această schimbare de comportament”, a declarat Shinzo Abe.

De asemenea, preşedintele american a anunţat că sunt luate în calcul cinci locaţii pentru viitoarea sa întâlnire cu Kim Jong-un, care avea avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii iunie.
Trump a adăugat că Seulul ”are binecuvântarea” sa pentru a purta discuţii cu Coreea de Nord în vederea încheierii unui tratat care să pună capăt oficial războiului coreean.

”Ei au binecuvântarea mea pentru a discuta despre încheierea războiului. Oamenii nu realizează că războiul coreean nu s-a încheiat”, a mai afirmat Trump.

Războiul Coreean, desfăşurat în perioada 1950-1953, nu s-a încheiat printr-un tratat de pace, ci printr-un armistiţiu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.