Fonduri europene pentru studenții defavorizați
Ministerul Fondurilor Europene a lansat două noi apeluri de proiecte, de 155 milioane euro, finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), prin care se acordă burse din fonduri europene studenţilor defavorizaţi, doctoranzilor şi cercetătorilor post-doctorat, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, marţi, Agerpres.
‘Bursa Student antreprenor este o măsură care are drept obiectiv creşterea participării studenţilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licenţă, eliminarea impedimentelor de integrare socio-profesională pe care le întâmpină în prezent studenţii din mediul rural, cei din comunităţile dezavantajate economic, cei aparţinând minorităţii rome, dar şi persoanele cu dizabilităţi – studenţi care au depăşit vârsta de 24 ani. În cadrul proiectelor finanţate prin acest apel, se va acorda bursa Student antreprenor, în valoare de 300 lei lunar, timp de trei semestre de studii de licenţă. Studenţii sprijiniţi sunt cei care urmează cursuri de formare antreprenorială şi care apelează la servicii de consiliere profesională. Aceşti tineri vor fi încurajaţi să îşi dezvolte competenţele antreprenoriale şi să realizeze planuri de afaceri’, se arată în document.
Acordarea bursei este condiţionată de absolvirea studiilor terţiare/continuarea studiilor, în vederea creşterii numărului de cursanţi şi de absolvenţi din învăţământul superior, în aşa fel încât să fie combătut abandonul universitar, iar ofertele educaţionale să fie corelate cu piaţa muncii.
‘Valoarea totală a apelului de proiecte este de peste 71 milioane euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 85%. Pot depune proiecte instituţiile de învăţământ superior acreditate, publice şi private. Universităţile pot depune proiecte în valoare maximă de 1,7 milioane de euro, în parteneriat cu alte instituţii de învăţământ superior acreditate, publice şi private, cu ONG-uri, inclusiv asociaţiile studenţeşti sau cu parteneri sociali’, informează MFE.
Cel de-al doilea ghid este dedicat sprijinirii doctoranzilor şi cercetătorilor post-doctorat în antreprenoriat, prin corelarea acestor programe cu nevoile angajatorilor/ pieţei muncii.