Iohannis trimite legile justiției la CCR și sesizează Comisia de la Veneția

0

Klaus Iohannis a anunţat că trimite cele trei legi ale justiţiei la CCR şi că, în paralel, va seziza Comisia de la Veneţia. Şeful statului a făcut apel la judecătorii Curţii Constituţionale să nu se grăbească şi să conlucreze cu Comisia de la Veneţia.

Klaus Iohannis a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

„Am decis să trimit întregul pachet înapoi la CCR şi în paralel să sesizez Comisia de la Veneţia. De aceea, fac apel la CCR de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În declaraţia de presă, şeful statului a vorbit despre parcursul celor trei legi ale justiţiei.

Preşedintele a amintit că în toamna lui 2016 a fost campania electorală pentru alagerile parlamentare, iar PSD „a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte şi miere”, au câştigat şi au ajuns la guvernare, dar „a urmat cu totul şi cu totul altceva”.

 „A început asaltul împotriva justiţiei din partea PSD. Vă amintiţi că la inceputul lui 2017 au venit cu acea infamă Ordonanţă 13, acea ordonanţăa pe care am reuşit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună credinţă au protestat în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modficare a legilor justiţiei a ajuns acum şi în faza în care se cere promulgarea acestor legi. Procedura originală, graba lipsită de justificare, modul autoritar în care s-au desfăşurat dezbaterile parlamentare au determinat în final foarte multă neîncredere. Reforma justiţiei, cum e clamată de PSD, este în continuare contestată de asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi trezeşte îngrijorări ale partenerilor externi”, a declarat Iohannis.

El a spus că nu putem să asistăm pasiv la o rescriere a Constituţiei.

„Într-o democraţie autentică, separaţia puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă, respect reciproc între instituţii, şi mai ales echilibrul dintre acestea. Legile justiţiei au un rol esenţial în urmărirea acestor principii”, a mai afirmat preşedintele.

Săptămâna trecută, tot în cadrul unei declaraţii de presă, şeful statului a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.