Creșterea economică a României va scădea în 2018

0

Comisia Europeană estimează că creşterea PIB-ului real va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Piaţa muncii se aşteaptă să rămână rigidă, iar salariile vor mai creşte. Inflaţia a crescut la sfârșitul anului 2017 şi prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în 2019. Deficitul bugetar va depăşi pragul de 3% din PIB, din cauza majorărilor salariale. Sunt principalele concluzii pentru România din cadrul previziunilor economice de primăvară, publicate joi de Comisia Europeană.

Experţii comisiei aşteaptă o creștere reală a PIB de 4,5% în 2018 şi de 3,9% în 2019. Output gap-ul a devenit pozitiv în 2017 şi este prognozat să rămână relativ stabil.

Comisia Naţională de Prognoză din România mizează pentru acest an pe o creştere economică ceva mai mare decât cea văzută de Bruxelles, de 6,1% din PIB.

Salariile vor continua să crească

Europenii mai observă că rata șomajului în România a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 20 de ani, la o rată de 4,9% în 2017. Această rigiditate a pieţei muncii, împreună cu majorarea cu 16% a salariului minim în februarie 2017 și cu o majorare considerabilă a salariilor din sectorul public, a dus la o accelerare a creșterii salariilor. Compensația medie pe angajat a crescut cu 15% în termeni reali în 2017. Comisia se aşteaptă ca salariile să continuă să crească în 2018, deși într-un ritm mai lent, ca urmare a creșterilor suplimentare ale salariilor publice și ale unei majorări de 9% a salariului minim net care a intrat în vigoare în ianuarie.

Deficitul va depăşi 3% din PIB

Majorarea repetată a salariilor de la stat ar provoca o presiune suplimentară pe deficitul bugetar, care va fi semnificativ mai mare din această cauză în 2018, opinează CE. Instituţia vede o depăşire a pragului maxim de deficit bugetar, care s-ar duce până la 3,4% din PIB în 2018 şi la 3,8% din PIB în 2019.

 

Citeşte mai mult pe economica.net

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.