Creșterea economică a României va scădea în 2018

0

Comisia Europeană estimează că creşterea PIB-ului real va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Piaţa muncii se aşteaptă să rămână rigidă, iar salariile vor mai creşte. Inflaţia a crescut la sfârșitul anului 2017 şi prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în 2019. Deficitul bugetar va depăşi pragul de 3% din PIB, din cauza majorărilor salariale. Sunt principalele concluzii pentru România din cadrul previziunilor economice de primăvară, publicate joi de Comisia Europeană.

Experţii comisiei aşteaptă o creștere reală a PIB de 4,5% în 2018 şi de 3,9% în 2019. Output gap-ul a devenit pozitiv în 2017 şi este prognozat să rămână relativ stabil.

Comisia Naţională de Prognoză din România mizează pentru acest an pe o creştere economică ceva mai mare decât cea văzută de Bruxelles, de 6,1% din PIB.

Salariile vor continua să crească

Europenii mai observă că rata șomajului în România a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 20 de ani, la o rată de 4,9% în 2017. Această rigiditate a pieţei muncii, împreună cu majorarea cu 16% a salariului minim în februarie 2017 și cu o majorare considerabilă a salariilor din sectorul public, a dus la o accelerare a creșterii salariilor. Compensația medie pe angajat a crescut cu 15% în termeni reali în 2017. Comisia se aşteaptă ca salariile să continuă să crească în 2018, deși într-un ritm mai lent, ca urmare a creșterilor suplimentare ale salariilor publice și ale unei majorări de 9% a salariului minim net care a intrat în vigoare în ianuarie.

Deficitul va depăşi 3% din PIB

Majorarea repetată a salariilor de la stat ar provoca o presiune suplimentară pe deficitul bugetar, care va fi semnificativ mai mare din această cauză în 2018, opinează CE. Instituţia vede o depăşire a pragului maxim de deficit bugetar, care s-ar duce până la 3,4% din PIB în 2018 şi la 3,8% din PIB în 2019.

 

Citeşte mai mult pe economica.net

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.