Popularitate record pentru președintele sud-coreean

0

Cota de popularitate a lui Moon Jae-in a atins cote nemaivăzute pentru un preşedinte sus-coreean aflat de un an la putere, după istorica sa întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a anunţat joi un institut de sondaje, informează AFP.

Mai mult de trei alegători din patru aprobă activitatea preşedintelui, potrivit unei anchete realizate de Realmeter, proporţie la care nu putea spera niciunul dintre predecesorii săi după un an de mandat.

Potrivit Realmeter, acest rezultat reflectă „aşteptările în creştere ale publicului în ceea ce priveşte denuclearizarea Nordului şi stabilirea păcii în peninsula coreeană” după summitul istoric de vineri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Susţinerea pentru acţiunile şefului statului a crescut cu opt puncte, la 78,3%, după această întâlnire, în timpul căreia Kim şi Moon au decis să conlucreze pentru pace.

După ce a fost ales preşedinte, în mai 2017, Moon a proiectat o imagine de stabilitate şi realism, comunicând în acelaşi timp mult, explică, pentru AFP, Jeong Han-wool de la institutul Hankook Research. „Cotele de susţinere pentru Moon, care erau relativ scăzute la sfârşitul anului trecut, au crescut odată cu Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang”, a precizat acesta.

După doi ani de tensiuni foarte puternice cauzate de programele nuclear şi balistic ale Phenianului, o destindere nesperată se profilează în peninsulă de la începutul anului. Aceasta a contribuit în special la popularitatea lui Moon, care a fost ales după ce a pledat pentru dialogul cu Phenianul şi care i-a succedat preşedintei conservatoare Park Geun-hye, care susţinea dimpotrivă o atitudine fermă.

Tensiunile s-au redus începând din momentul în care Kim a anunţat la 1 ianuarie, spre surpriza generală, că Nordul va participa luna următoare la JO din Coreea de Sud. Această decizie a declanşat o intensă activitate diplomatică ce a culminat cu desfăşurarea, vinerea trecută, a celui de-al treilea summit intercoreean din istorie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.