A mințit Iranul privind programul de arme nucleare?

0

Documentele prezentate de Israel arată că Iranul a minţit şi continuă să mintă. Teheranul a urmărit să-şi dezvolte armele nucleare, potrivit programului său, a afirmat Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

”Timp de mai mulţi ani, regimul iranian a insistat că programul său nuclear este paşnic. Documentele obţinute de Israel din interiorul Iranul arată, fară niciun fel de dubiu, că regimul iranian a ascuns adevărul. Asta înseamnă că acordul nuclear nu a fost construit pe baza bunei credinţe şi a transparenţei, ci pe minciunile Iranului”, a subliniat Pompeo.

Secretarul de Stat al SUA a precizat că este de părere că documentele prezentate de premierul israelian Benjamin Netanyahu sunt autentice, adăugând că acestea arată că Iranul a avut un program nuclear secret timp de mulţi ani.

”Iranul a căutat să-şi dezvolte armele nucleare şi sistemele de transportare. Iranul a ascuns lumii acest lucru. Iranul a minţit şi continuă să mintă. Sub nicio circumstanţă, Iranul nu va dezvolta şi nu va avea arme nucleare”, a adăugat Pompeo, potrivit Mediafax.

Şi preşedintele SUA, Donald Trump, s-a arătat nemulţumit de acordul nuclear din 2015, catalogându-l drept ”teribil” pentru Statele Unite. În şapte ani, acest acord va expira şi Iranul va putea dezvolta arme nucleare. Este un acord care nu a fost aprobat de multă lume şi este un acord teribil pentru Statele Unite”, a afirmat preşedintele american.

Benjamin Netanyahu a prezentat luni seara zeci de mii de documente obţinute de către serviciile de informaţii israeliene. Premierul israelian susţine că aceste documente constituie dovezi ”concludente” că Iranul a urmărit să-şi dezvolte în secret programul nuclear.
Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.