FSLI: Guvernul Dăncilă încalcă Constituția!

Share:

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spune că Guvernul încalcă prevederile Constituţiei privind separaţia puterilor în stat, întrucât intervine în deciziile instanţelor de judecată, şi solicită preşedintelui Klaus Iohannis, Avocatului Poporului şi Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la un conflict juridic între Guvern şi instanţe. FSLI acuză Executivul că nu respectă deciziile instanţei supreme, potrivit cărora angajaţii din învăţământ care au câştigat în instanţă plata unor drepturi salariale ar trebui să beneficieze şi de dobânzi penalizatoare.

Într-un comunicat transmis vineri, FSLI anunţă că a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. XII din O.U.G. nr. 25/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare, arătând că Guvernul încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. De asemenea, FSLI s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi Consiliului Superior al Magistraturii, solicitându-le să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic declanşat de Executiv, de natură constituţională, dintre Guvern, reprezentat de prim-ministru, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi instanţele naţionale.

„Prin art. XII din Ordonanţa de urgenţă nr. 25/2018, Executivul a stabilit ca angajaţii din sistemul de învăţământ care au câştigat în instanţă plata unor drepturi salariale, dar pe care le-au primit cu întârziere , să primească dobânzi remuneratorii, şi nu dobânda penalizatoare aşa cum prevăd hotărârile instanţelor naţionale, în baza celor trei decizii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să soluţioneze recursul în interesul legii şi completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – prin care s-a stabilit că se cuvin dobânzi penalizatoare pentru plata eşalonată a drepturilor salariale acordate de instanţele judecătoreşti. Cu alte cuvinte, Executivul încalcă unul dintre principiile de bază ale democraţiei şi Constituţia României, fapt extrem de grav, care poate constitui un precedent periculos. Facem cunoscut faptul că diferenţa între dobânda remuneratorie, pe care vrea să o acorde Executivul şi cea penalizatoare, stabilită de instanţele judecătoreşti, este de 4% ca valoare. Prin urmare, Guvernul României este dispus să încalce principiul separaţiei puterilor în stat, pentru a face o economie nesemnificativă la buget”, arată FSLI.

Preşedintele federaţiei sindicale, Simion Hancescu, spune că decizia Guvernului prin care se modifică tipul de dobândă pe care ar trebui să o primească angajaţii din educaţie, deşi există hotărâri judecătoreşti definitive, reprezintă o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, garantat de Constituţie.

El afirmă că, dacă acest lucru nu va fi analizat de Curtea Constituţională, care să ia o decizie în privinţa constituţionalităţii articolului XII din Ordonanţa de urgenţă 25/2018, se va ajunge la un precedent periculos.

„Gândiţi-vă ce rol ar mai avea instanţele de judecată, dacă Guvernul acestei ţări ar emite acte normative prin care să anuleze hotărâri date de acestea. De ce am mai avea separaţia puterilor în stat, dacă, în definitiv, cel care stabileşte este Executivul, în funcţie de interesele politice? Sper că Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această problemă extrem de gravă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.