Băsescu reia seria acuzațiilor grave

Share:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică, într-un interviu pentru B1 TV, că infiltrarea SRI în instituţiile statului a fost un plan pus la punct de un grup cu oameni politici, nu a fost gândirea unui singur om, susţinând că protocoalele erau pârghii pentru control.

„CIA discuta cu Kovesi şi Coldea, uneori asistaţi de Ghiţă, discutau probleme de interes naţional, după părerea mea. Sunt 64 de protocoale. Câte instituţii s-au închinat la SRI? Vă aduceţi aminte când mă toca judecătoarea Gîrbovan cu declaraţii că CSAT să spună ofierii acoperiţi din justiţie. Acum pot să vă spun: Ce ofiţeri acoperiţi, când justiţia toată era în protocol cu SRI? Asta nu e gândire de Coldea. E mult mai largă şi este la nivel de abordare politică generalizată ca SRI să se infiltreze în toate instituţiile statului. Cred că a fost gândită în cerc cu oameni politici, care au facilitat distribuţia SRI. Primul element: întâlnirile bisăptămânale între Kovesi, Coldea, Ponta, Dragnea, la care mai venea şi Dâncu. (…) Dacă ajungem la concluzia că cineva a pus sub control SRI instituţiile, aici ne aflăm, – o grupare de crimă organizată. Ştim semnatarii, acolo unde nişte juriştii constată că sunt ilegale în conţinutul lor, ne adresăm Justiţiei”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la B1 TV.

Fostul preşedinte spune că protocoalele au fost folosite pentru a da semnale şi pentru a ţine sub control instituţiile.

 „CSM- semnal, dacă nu sunteţi cuminţi vedeţi ce puteţi păţi. La CCR- Toni Greblă, care a sărit embargoul la ruşi cu ouă de struţi. Mergem mai departe: Înalta Curte- şefa Secţiei de Contencios, care a fost achitată. Toate instituţiile au primit semnalul. CSM, vedeţi că vă luăm, Înalta Curte, vă luăm prin braţul de execuţie. Cine a fost creierul care a creat sistemul? Preşedintele României a fost atenţionat: i-au luat fratele. Nu era pentru mine, era pentru următorul preşedinte mesajul”, a mai spus Băsescu.

CSM a publicat, vineri, al doilea protocol pe care instituţia îl avea cu Serviciul Român de Informaţii, încheiat în 2012. Documentul prevede că părţile analizează proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitatea lor şi fac planuri comune. “În cauze complexe, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor două instituţii, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecărei Părţi”, se arată în protocol.

Nu se menţionează însă clar ce înseamnă aceste planuri comune, lăsând loc oricărei acţiuni. Documentul arată şi că “în cazul în care una din Părţi intenţionează valorificarea informaţiilor, potrivit competenţelor proprii, este obligatorie obţinerea acordului prealabil al Părţii care a obţinut datele şi informaţiile”.

Doar că informarea nu se oprea aici pentru că înţelegerea din 2012 obliga CSM să anunţe ce a făcut cu acele date şi cum au fost ele valorificate.

Protocolul a fost semnat de vicepreşedintele CSM de la vremea aceea, Oana Schimdt Hăineală, şi Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI, şi confirmat de preşedintele de atunci al CSM, Alina Ghica, şi fostul şef SRI, George Maior.

Foştii membri ai Consiliului din acea vreme spun că nu i-a întrebat nimeni niciodată legat de acordul privind încheierea protocolului. Mai mult, documentul nu a fost discutat în comisii sau în plenul CSM.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.