Iohannis, mesaj dur la receptia de Ziua Europei

0

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în discursul la recepţia de Ziua Europei, că în ţara noastră sunt unii politicieni care „Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului” sugerează că ne-ar fi mai bine în afara UE, aceştia omiţând cu bună ştiinţă beneficiile uriaşe ale apartenenţei la acest proiect.

„Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul şi relevanţa UE. Ei sunt cei care omit cu bună ştiinţă beneficiile uriaşe ale apartenenţei la acest proiect, sugerând că ne-ar fi poate mai bine în afara marii familii europene. Auzim în România voci care dau vina pe Europa şi pe Bruxelles pentru aproape orice, deranjaţi de standardele europene. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjaţi de standardele europene de democraţie autentică. Ceea ce nu spun însă aceşti politicieni este că fără democraţie, fără stat de drept, fără legi corecte nu există prosperitate şi bunăstare pentru majoritate cetăţenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere. Răspunsul nostru trebuie să fie hotărât şi să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenenţei la UE. Unul dintre bunurile cele mai de preţ ale Europei este democraţia. Pluralismul politic, guvernarea corectă şi în beneficiul tuturor, egalitatea în faţa legii, asigurarea unei justiţii independente sunt valori care au stat la baza dezvoltării statelor europene. Apărarea acestor valori a redevenit astăzi o priotate. Viitorul ţării noastre nu poate fi deturnat de la direcţia pe care s-a înscris. Europa este pentru România marea familie alături de care împărtăşeşte valori, aspiraţii şi un drum comun de dezvoltare”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

La recepţia de la Cotroceni participă foşti şefi de stat, diplomaţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului şi primarul general Gabriela Firea şi primarii de sectoare. Mare absent este şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Evenimentul are loc în contextul disputelor între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, care în ultima perioadă i-a cerut de două ori premierului Viorica Dăncilă să demisioneze. Luni seară, preşedintele a spus că este imperioasă demisia premierului Vorica Dăncilă, pentru „a face loc unor oameni responsabili şi competenţi”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.