Atacuri sângeroase în Gaza. 37 de morți și 1300 de răniți!

0

Cel puţin 37 palestinieni au fost ucişi, iar peste 1.300 au fost răniţi, în confruntările cu armata israeliană produse luni în timpul protestelor faţă de mutarea sediului ambasadei SUA din Israel în Ierusalim.

Violenţele din Gaza au loc început cu câteva ore înaintea deschiderii controversatei Ambasade a Statelor Unite la Ierusalim, care i-au înfuriat pe palestinieni, aceştia revendicând Ierusalimul de Est. Oficiali americanii de rang înalt, inclusiv fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, şi ginerele lui, Jarred Kushner, urmează să ia parte la ceremonia inaugurării.

Mişcarea Hamas, care se află la conducerea Fâşiei Gaza, a organizat în ultimele şase săptămâni ”Marele Marş al Reîntoarcerii”, vizând să spargă zidul de la frontieră. Mii de palestinieni s-au adunat în multiple puncte, în apropierea frontierei, iar grupuri mici au încercat să se apropie, riscându-şi viaţa, de bariera se securitate aprig păzită de armata israeliană.  Tsahal armata israeliană – i-a avertizat duminică şi luni pe locuitorii Fâşiei Gaza – prin manifeste distribuite aerian – că se pun în pericol participând la manifestaţii şi că nu va permite ca bariera de securitate, militarii şi civili israelieni vecini ai enclavei palestiniene să fie atacaţi.

ISRAELUL, 70 DE LA ÎNFIINŢARE

Palestinienii din Fâşia Gaza, o enclavă situară între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, se adună de mai multe săptămâni cu miile, în apropiere de fforntieră, pentru a-şi revendica dreptul de a se întoarce pe pământul de pe care au fost izgoniţi sau pe care au fost nevoiţi să-l părăsească la înfiinţarea Israelului, în urmă cu 70 de ani.

Această mişcare denunţă totodată blocada israeliană impusă de peste zece ani enclavei palestiniene, condusă de Hamas, cu care Israelul a purtat trei războaie din 2008.

Mutarea Ambasadei Statelor Unite, anunţată pe 6 decembrie de Donald Trump, când a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, este caiul suprem al administraţiei sale făcut cu ocazia marcării celor 70 de ani ai statului israelian, comentează Le Monde. Liga Arabă a anunţat luni că va organiza o reuniune de urgenţă miercuri, pentru a discuta despre transferul ambasadei americane.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.