Război total între Iohannis și Dăncilă

0

Premierul Viorica Dăncilă îi cere președintelui Klaus Iohannis să respecte regulile și să o sune dacă dorește ca ministrul de externe să meargă la Cotroceni. Premierul susține că altfel, ministrul nu poate fi convocat de șeful statului. Între timp, ministrul Teodor Meleşcanu a confirmat că marţi, la ora 11, va merge la întâlnirea cu şeful statului la Palatul Cotroceni, informează România TV.

Liviu Dragnea a afirmat, într-o decizie susţinută la Palatul Parlamentului, că decizia privind prezenţa lui Meleşcanu, marţi, la Cotroceni îi va aparţine premierului şi l-a acuzat pe Iohannis că îşi încalcă prevederile constituţionale pentru că nu el conduce Guvernul ca să cheme miniştrii la ordin.

„În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de Externe este o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru, după o discuție cu domnul Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o la Cotroceni, s-a convenit că președintele nu convoacă și nu cere miniștrilor să vină la Cotroceni. (…) Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Va decide doamna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că nu președintele conduce Guvernul”, a spus Liviu Dragnea.

„Domnul preşedinte Klaus Iohannis trebuie să vorbească cu primul ministru, nu poate chema miniştri”, a spus Viorica Dăncilă, după o şedinţă a PSD de la Palatul Parlamentului. 

„Eu sper să am o discuţie cu domnul preşedinte. Domnul preşedinte, dacă vrea să meargă un ministru la Palatul Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru. Aşa este normal. Dânsul hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, daca vrei sa chemi cu un ministru, trebuie să vorbesti cu primul-ministru. Aceasta este regula şi aceasta regula trebuie respectata de toata lumea”, a spus Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă Teodor Meleşcanu nu va merge la întâlnirea cu preşedintele, Dăncilă a răspuns: „Nu am spus acest lucru”.

„Domnul Meleşcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul-ministru şi bineînţeles dacă îşi va da acordul primul-ministru va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentu ceva ce nu am fost întrebată”, a completat Dăncilă.

Şeful statului a anunţat încă de sâmbătă că întenţionează să-l cheme la discuţii pe ministrul de Externe după ce a acuzat faptul că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei comune a statelor UE prin care ar fi fost condamnate iniţiativele de mutare a ambasadelor din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Klaus Iohannis a acuzat PSD că face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

„Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii… Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene”, a declarat preşedintele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.