UE și Cuba vor consolidarea parteneriatului lor

0

În faţa politicilor protecţioniste ale preşedintelui american Donald Trump, Uniunea Europeană şi Cuba doresc să arate că parteneriatul lor încheiat în noiembrie anul trecut funcţionează şi va fi consolidat odată cu semnarea marţi a unui acord privind energiile regenerabile, relatează AFP.

„Izolarea nu a servit niciodată la încurajarea unei evoluţii pozitive”, a afirmat recent şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini într-o critică la adresa blocadei impuse de SUA.

De fapt, Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o măsură similară în relaţiile sale cu Teheranul – un alt regim criticat de Statele Unite – după decizia preşedintelui american de a restabili sancţiuni împotriva companiilor care investesc în Iran.

Cuba a întors o nouă pagină în istoria sa pe 19 aprilie odată cu numirea lui Miguel Diaz-Canel drept succesor al fraţilor Fidel şi Raul Castro la conducerea ţării socialiste.

Prima reuniune a Consiliului UE-Cuba, marţi după-amiază la Bruxelles, se înscrie în acordul de „dialog politic şi de cooperare” intrat în vigoare la 1 noiembrie 2017.

Reuniunea le va permite şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini şi ministrului de externe cubanez Bruno Rodriguez să-şi reafirme dorinţa de respectare a acordurilor şi de punere în aplicare a acestora.

„Suntem hotărâţi să sprijinim reformele economice şi sociale ale Cubei. Împreună, dorim să promovăm dezvoltarea durabilă, democraţia şi drepturile omului şi să găsim soluţii comune la provocările globale, cum ar fi schimbările climatice şi problemele de securitate”, a spus Mogherini.

Punctul culminant al întâlnirii va fi semnarea unui proiect bilateral pentru promovarea energiilor regenerabile în Cuba în valoare de 18 milioane de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.