Podul Crimeei, motiv de scandal între Rusia, SUA, UE și Ucraina

Statele Unite au ”condamnat” inaugurarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a ”Podului Crimeei”, marţi, drept o încercare a Moscovei de a ”consolida anexarea ilegală” a acestui teritoriu ”care face parte din Ucraina”.

Construcţia podului de către Rusia aminteşte voinţa insistentă a Rusiei de a încălca dreptul internaţional”, a denunţat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Podul – un şantier colosal şi foarte simbolic – vizând să reducă izolarea peninsulei anexate de Moscova în 2014, a fost inaugurat marţi de Vladimir Putin – la volanul unui camion portocaliu.

”Asta s-a întâmplat fără autorizarea Guvernului ucrainean”, a protestat Heather Nauert, care a deplâns faptul că ”Podul Crimeei” ”obstrucţionează navigaţia, limitând mărimea navelor care pot să treacă prin Strâmtoarea Kerci, singura cale de acces prin apele teritoriale ale Ucrainei în Marea Azov”.”Ne reafirmăm ataşamentul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat ea, potrivit news.ro.

Toate sancţiunile americane legate de anexarea Crimeei – inclusiv cele vizând persoane şi entităţi implicate în şantierul podului – ”vor rămâne în vigoare atât timp cât Rusia nu va preda Ucrainei controlul asupra peninsulei”, a anunţat reprezentanta diplomaţiei americane.

Uniunea Europeană a denunţat o nouă încălcare a suveranităţii Ucrainei .Podul care leagă Crimeea de Rusia, inaugurat de Putin la patru ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova, este ”o nouă încălcare a suveranităţii” Kievului, a afirmat UE. Rusia a construit această infrastructură ”fără consimţământul Ucrainei”, a denunţat o purtătoare de cuvânt a Serviciului Acţiunii Externe al Uniunii (SEAE).”Asta constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia”, a subliniat ea.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a acuzat marţi Rusia, într-un interviu acordat AFP, de ”încălcarea dreptului internaţional” prin inaugurarea ”Podului Crimeei”. Podul, cu o lungime de 19 kilometri, asigură o legătură între Peninsula Taman, în sudul Rusiei, şi Peninsula ucraineană Kerci, în Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.