Salariile au crescut, puterea de cumpărare a scăzut!

0

Românii nu înţeleg că acum pot cumpăra mai puţine decât acum un an, chiar dacă salariile lor au fost majorate, ceea ce îi va face ţinta perfectă pentru capcane populiste, a declarat, miercuri, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, la conferinţa „Banca viitorului”.

„Din păcate, şi îmi cer scuze dacă cineva se va simţi într-un fel sau altul, din păcate, din cauza nivelului de educaţie extrem de jos, oricum ai spune-o, oamenii nu vor înţelege. Motiv pentru care vor fi întotdeauna ţinta perfectă pentru o capcană populistă. Din păcate, oamenii nu pot să înţeleagă. Trebuie să înţeleagă o ţară întreagă, iar ţara înţelege că i-a crescut salariul cu 40% spre exemplu, de la 1.000 la 1.400 de lei, nu înţelege că acum cu 1.400 de lei nu mai este în măsură să cumpere aceleaşi bunuri şi servicii pe care le cumpăra acum un an cu o mie de lei”, susţine Libocor.

Potrivit acestuia, este ca şi cum i-ai explica unui copil că este periculos să se joace cu chibrituri, dar el nu ştie ce este focul.

„Dar ce să vezi? I-a crescut salariul. Asta înţelege ţara. Iar dacă îi explici altfel, eşti privit ca fiind snob. Dacă intri în zona tehnică, ţi se spune că e prea tehnic. Dacă cumva cobori jos, foarte jos, eşti tratat cu un zâmbet. Ei, îmi permit să fiu retoric într-un fel. Cum explici unui copil care nu ştie ce este focul că chibriturile sunt periculoase?”, a mai spus oficialul BNR.

Moderatorul conferinţei, jurnalista Ana-Maria Vasile, i-a arătat cum îi poţi explica unui copil ce sunt taxele: „Îi cumperi o îngheţată şi îi mănânci o treime”.

Libocor i-a îndemnat pe români să facă un calcul: câtă pâine cumpără acum cu salariul mărit şi câtă pâine cumpărau înainte să li se mărească salariul. Sau cum poate să-şi explice cineva că i-a crescut salariul fără să fi făcut ceva în plus, să fi produs o unitate de valoare în plus.

Bancherul le-a trimis guvernanţilor şi o avertizare: „Să aibă grijă, deoarece cu aceeaşi măsură cu care măsoară ei acum vor fi şi ei măsuraţi”.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consultant în cadrul BNR, prezent la conferinţă, a subliniat faptul că primii care ar trebui să înţeleagă fenomenul sunt cei care transmit, la rândul lor, mesaje către public.

„În primul rând, cred că trebuie să fie educaţi educatorii, adică cei care să ducă lucrurile mai departe, pentru că, dacă această lipsă de educaţie financiară o vedem la diferite niveluri foarte înalte, preşedinţi de companii, miniştri şi aşa mai departe, dacă ei nu înţeleg, vor duce lucrurile mai departe tot eronat”, a susţinut Vasilescu.

Consilierul BNR a explicat cum se vede cel mai limpede faptul că în ţară rămâne o populaţie îmbătrânită, iar tinerii inventivi cu putere de muncă pleacă din ţară şi nu se mai întorc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.