Maria Grapini: Delegațiile română și germană ale S&D și-au dat mâna în Politica de Coeziune!

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, membru al Grupului S&D, a transmis, joi, 17 mai, presei naționale o informație valoroasă, ca impact și perspective, ce vizează o strângere de mână importantă, efectuată între delegațiile română și germană ale Grupului S&D din PE, cu privire la Politica de Coeziune și viitorul ei.

Documentul oficial, convenit de delegațiile S&D din PE ale celor două țări, statuează că în realitatea evidentă a unui buget UE supus presiunilor “trebuie să ne asigurăm că toate regiunile și popoarele europene pot continua să beneficieze de politica de coeziune, acordând o atenție deosebită regiunilor rămase în urmă și solidarității rămase în centrul politicii”.

Ideea principală, în opinia umanistei, este solidaritatea și este foarte bine că aceasta devine un mesaj cheie al întregului document. “Dacă se vrea, se poate!”, a spus Grapini, fiind convinsă de greutatea actului bilateral semnat de cele două delegații parlamentare.

„Trebuie să luptăm pentru o politică de coeziune care continuă să fie cel mai important instrument de investiții al UE, care păstrează cel puțin cota actuală a bugetului și care devine și mai eficientă și mai vizibilă. Delegațiile din România și Germania S & D vor fi parteneri în atingerea acestui obiectiv. Politica de coeziune trebuie să fie o prioritate absolută a familiei noastre politice și trebuie să facem toate eforturile posibile pentru a face succesul nostru vizibil.”, se mai arată în documentul de poziție al celor două delegații.

Maria Grapini a insistat pe importanța acordată, acum și printr-un document comun româno-german, criteriilor clare de eligibilitate și subvențiilor, cu păstrarea  specificităților naționale, regionale, locale.

“Principiul gestionării comune ar trebui să se aplice în continuare, iar implicarea autorităților naționale, regionale și locale și a părților interesate în toate etapele rămâne pentru noi un element crucial. PIB-ul s-a dovedit a fi criteriul de eligibilitate cel mai eficient până în prezent și ar trebui să fie utilizat în continuare, cu condiția să nu fie identificate criterii mai bune și mai fiabile. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să împiedice utilizarea unor criterii suplimentare la nivel regional, pentru a identifica mai bine nevoile regionale și locale. De asemenea, considerăm că subvențiile ar trebui să rămână cel mai important instrument de sprijin al politicii de coeziune, completate de instrumente financiare în care pot aduce o valoare adăugată suplimentară. Susținem concentrarea tematică pe un număr limitat de obiective, dar cu un anumit grad de flexibilitate, astfel încât nevoile regionale și locale să poată fi luate în considerare în mod adecvat”, mai scrie în documentul comun româno-german al delegațiilor S&D.

“În cele din urmă, trebuie să recunoaștem că politica de coeziune nu numai că este eficientă în reducerea disparităților dintre țări și regiuni și că ajută regiunile mai puțin dezvoltate să le ajungă din urmă pe celelalte. Este, de asemenea, un instrument esențial în atingerea priorităților politice importante ale Uniunii Europene”, se încheie documentul oficial.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, consideră că pasul făcut de cele două delegații S&D este unul important, cu atât mai mult cu cât vorbim de unul dintre cele mai sensibile subiecte europene: Politica de Coeziune în următorul Cadru Financiar Multianual.

“Poate că și celelalte delegații române din PE vor lua acest exemplu, iar autoritățile de la București vor lupta pentru susținerea acestui document!”, a conchis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.