„Life of Bulbs”, o expoziție fabuloasă marca Irina Neacșu

Expoziția artistei și designer-ului Irina Neacșu este deschisă spre vizitare publicului Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București până pe 10 iunie și readuce în atenție o formă de artă uitată în România: ilustrația botanică.

„Life of Bulbs” este o călătorie inedită în universul spectaculos al florilor de grădină, dar și o provocare ca oamenii să privească mai des natura.

Expoziția semnată de Irina Neacșu este deschisă publicului în spațiul „Casa Roșie”– situat lângă Grădina Istorică din cadrul Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București și prezintă pentru prima dată un demers de artă botanică contemporană în România.

Programul de vizitare al expoziției „Life of Bulbs”:

  • luni – vineri, în intervalul orar 10-16;

 

  • în zilele de weekend expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 9-13 – cu îndrumare din partea personalului Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București;

Life of Bulbs” reunește 22 de lucrări, realizate printr-o tehnică aparte: reprezentarea plantelor la scară naturală, 1:1, alături de reprezentări artistice de o eleganță filozofică, realizate în acuarelă, pentru care se folosesc flori în mărime autentică, dar și schițe din literatura științifică botanică. Pentru o astfel de lucrare de ilustrație botanică, Irina Neacșu folosește o tehnică ce presupune și până la 60 de ore de lucru pentru o ilustrație. Una dintre ilustrații înfățișează o specie pe cale de dispariție, Fritillaria sau Laleaua Pestriță. Această plantă protejată a început să fie cultivată în alte țări în regim controlat, ca floare de grădină.

În România, celebrăm tradiția deschisă de venerabila Angiolina Santocono în ilustrația botanică dedicată florilor salbatice la începutul secolului XX. Ultimii cinci ani au fost marcați de proiectul Transylvania Florilegium, organizat de Prince’s School of Traditional Art  și Prince of Wells’s Foundation Ro­­mania, care însă nu a avut ca participant niciun membru din România. Ce îmi propun este să readuc în atenția publicului larg, prin demersul meu artistic, această artă atât de valoroasă. , a declarat pentru presă artista și designer-ul Irina Neacșu.

Expoziția Life of Bulbs” va fi itinerată și la Grădina Botanică din Cluj, din 22 iunie.

Irina Neacșu este în prezent artist botanic în cadrul American Society of Botanical Artists. A absolvit Universitatea de Artă din Roma și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și a făcut cursuri de specializare în Olanda. În anul 2017, a lansat cartea de artist Herbarium – un ierbar ilustrat dedicat plantelor medicinale din flora spontană a României, iar în 2016, a lansat o colecțiede artă decorativă și design, intitulată Herbarium Transylvania.

Lucrările originale ale artistei Irina Neacșu vor fi disponibile la finalul celor două expoziții în atelierul său personal, Atelier Irina Neacșu (Strada Poarta Schei, 6), din Brașov, precum și online, la shop.irinaneacsu.com. Site-ul de portofoliu al Irinei Neacșu este irinaneacsu.com.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.