Totul despre radioterapie

Radioterapia este un tratament loco-regional al cancerului având un scop curativ sau unul paliativ, afirmă dr. Vlad Ştefănel, medic primar Radioterapie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

El subliniază că fiecare tratament de radioterapie are la bază analiza complexă a cazului iar, în spitalul în care îşi desfăşoară activitatea, echipa de medici specialişti din cadrul Centrului de Boli Oncologice se întruneşte săptămânal, în cadrul conferinţelor Comisiei Oncologice (Tumor Board), pentru a lua decizii cât mai bune asupra fiecărui caz în parte.

”Se decid metodele terapeutice utile (chirurgie, radioterapie, tratamente sistemice etc) şi ordinea în care ele vor fi folosite (inclusiv asocierile terapeutice concomitente – radiochimioterapia concomintentă, de exemplu). Din fericire, tehnica medicală de ultimă generaţie din cadrul centrului precum şi pregătirea medicală a personalului nostru fac posibilă tratarea prin radioterapie a majorităţii tumorilor canceroase. Etapa iniţiala este de stabilire a indicaţiei de radioterapie, precum şi scopul acesteia (curativ sau paliativ). După stabilirea indicaţiei de iradiere urmează pregătirea planului de tratament computerizat. Tratamentul este împărţit pe durata a câteva săptămâni, timp în care îngrijirea personală şi sprijinul psihologic şi emoţional nu trebuie să fie neglijate”, detaliază medicul.

Radioterapia externă

Radioterapia externă este administrată cu ajutorul unui aparat de ultimă generaţie, numit accelerator liniar, explică dr.Vlad Ştefănel.

”Aparatul va administra doza de radiaţie stabilită pentru şedinţa respectivă. Aplicarea tratamentului de radioterapie este lipsit de durere. Echipamentele moderne fac posibilă administrarea iradierii terapeutice fără ca pacientul să simtă ceva deosebit în sala de tratament. Pe toată durată şedinţei de radioterapie, pacientul nu vede fasciculele emise de acceleratorul liniar, va observa doar mişcările capului aparatului deplasându-se în jurul său. Medicul radioterapeut va informa pacientul, înainte de debutul tratamentului, despre durata acestuia, în funcţie de scopul pe care îl urmăreşte (curativ sau paliativ). În general, tratamentul se aplică în şedinţe zilnice, de 5 ori pe săptămână, pe durata a patru până la şapte săptămâni (tratamente curative) sau una până la două săptămâni (tratamente paliative). Fiecare şedinţă de radioterapie poate dura între zece şi cincisprezece minute”, arată dr. Vlad Ştefănel.

Cele mai frecvente tumori iradiate sunt: cancerul de sân, cancerul de prostată, cancere ale capului şi gâtului, cancerul esofagian, cancerul rectal, cancerul pulmonar, cancerele de col şi corp uterin, tumori cerebrale, limfoame maligne, cancere de stomac, tumori testiculare, cancere anale, cancere de vezică urinară, cancere vaginale, cancere vulvare, tumori ale ţesuturilor moi, metastaze cerebrale, metastaze diverse (osoase, ale ţesuturilor moi), mai spune medicul specialist.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.