Întâlnire Dragnea-Dăncilă-Tăriceanu pe tema pilonului II de pensii

0

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu vor participa miercuri, în jurul prânzului, la o întâlnire la Palatul Victoria, împreună cu şeful Executivului Viorica Dăncilă.

„Am o întâlnire la 13.30 cu domnul Tăriceanu. O să vă spună dumnealui apoi despre ce. (… E şi domnul Dragnea.) E foarte bine, sunt liderii celor două partide care formează Coaliţia, e normal să avem o discuţie între Guvern susţinut de Coaliţie şi liderii Coaliţiei. (…) Nu discutăm despre Pilonul II în niciun caz”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Vă reamintim că informaţiile apărute în ultimele zile legate de Pilonul II de pensii au creat nemulţumiri în rândul liderilor ALDE.

Deputatul Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, a declarat marţi că oricine spune că pilonul II de pensii trebuie să se reîntoarcă la pilonul I şi să se suspende ignoră interesele pe termen lung ale românilor, el adăugând că aceşti bani nu pot fi preluaţi la pilonul I sub nicio formă.

„Preluarea banilor din pilonul II la pilonul I de pensii ar fi o fraudă la Constituţie, ar fi un abuz şi aşa ceva nu cred că este posibil. Mai ales că e vorba de milioane de titulari de cont, dintre care cel puţin un milion, dacă nu chiar 1,2 milioane, au conturi de peste 10.000 de lei, ceea ce deja este o sumă consistentă. În al doilea rând, ideea că s-ar putea relua angajarea cetăţenilor în fondurile de pensii mi se pare că aşa cum este propusă este o idee profund eronată. Anume că, dacă cetăţenii în clipa de faţă nu mai optează, ei trec automat în pilonul I şi numai dacă optează explicit că vor să păstreze şi o sumă în pilonul II rămân în pilonul II. Aşa ceva nu este firesc, pentru că cetăţenii au optat o dată în 2008 şi, dacă acum se va întâmpla altfel, se va întâmpla numai dacă ei îşi schimbă opţiunea. Chiar în situaţia aceasta, pe care eu nu o accept, în care s-ar da o lege prin care cetăţenii să fie rugaţi să opteze, ar trebui aşa: cei care optează să treacă la pilonul I trec la pilonul I, iar cei care nu optează rămân cu opţiunea pe care şi-au manifestat-o în 2008”, a explicat deputatul ALDE.

Guvernul României vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat – Pilonul II – în perioada 1 iulie – 31 decembrie, potrivit unui proiect de lege publicat în programul legislativ al Guvernului României pentru acest an, perioada mai – decembrie.

Proiectul care vizează suspendarea plăţii contribuţiilor pentru pensiile administrate privat, Pilonul II, în perioada 1 iulie – 31 decembrie, este o propunere a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), dar aceasta nu va fi pusă în aplicare, a susţinut, duminică, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.