Ecaterina Andronescu, candidatul Pro România la prezidențiale?

Share:

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a venit luni la lansarea programului politic al partidului Pro România, fondat de fostul premier Victor Ponta, scrie News.ro. La eveniment au venit şi alţi politicieni proaspăt veniţi de la PSD la Pro România. Victor Ponta a anunţat că săptămâna va depune cerere pentru pentru înfiinţarea de grup parlamentar.

Victor Ponta a declarat, luni, că Ecaterina Andronescu este unul din posibilii candidaţi la prezidenţiale pe care Pro România l-ar susţine din toată inima, precizând însă că acest subiect nu a fost discutat.

Întrebat dacă senatorul PSD Ecaterina Andronescu este candidatul pe care urmează să îl propună Pro România la alegerile prezidenţiale, Ponta a replicat: „Poate fi. Nu am discutat. Pot să spun doar că dacă există pe partea dreaptă candidaţi foarte puternici, Klaus Iohannis şi domnul Tăriceanu, este obligatoriu să avem şi în zona de centru stânga un candidat puternic. (Ecaterina Andronescu – n.r.) este unul din candidaţii pe care i-am susţine din toată inima”.

Ponta a explicat prezenţa fostului ministru al Educaţiei la eveniment şi a precizat că el i-a făcut invitaţia Ecaterinei Andronescu.

„Sunt foarte mulţi oameni care, pe de o parte sunt alături de noi, pe de altă parte e foarte greu să îi desprinzi. Nici mie nu mi-a fost uşor să mă desprind de singurul partid în care am făcut politică. Vorbesc în această perioadă cu foarte mulţi dintre foştii mei colegi de la PSD, le-am spus foarte clar că Pro România este de centru- stânga, ducem mai departe politici pe care le-am avut în anii trecuţi. Dacă se va pune problema vreunei alianţe politice eu cred că cea mai naturală alianţă e tot cu PSD, dar, sigur, fără domnul Dragnea şi echipa lui. Atunci când au dreptate îi susţinem, când nu au dreptate îi criticăm”, a mai spus el.

Victor Ponta, liderul Pro România, a anunţat, luni, că săptămâna aceasta va depune cerere pentru pentru înfiinţarea de grup parlamentar.

„Săptămâna aceasta vom depune cerere pentru înfiinţarea de grup parlamentar. Suntem 11 parlamentri şi vor mai veni”, a declarat Victor Ponta.

Fostul premier a mai spus că partidul va avea şi un candidat la alegerile prezidenţiale, despre care a spus că se află în sală, dar pe care nu l-a nominalizat.

„În zona de centru – centru-stranga nu exista niciun candidat, vom propune un candidat care să poată veni cu un program de ţară de centru-stânga. Este astăzi aici în sală”, a declarat Ponta.

Fostul premier a descris Pro România drept un „start-up party” cu orientare pro-europeană, un proiect pe termen lung, fără pretenţia de a avea guvernarea exclusivă în perioada imediat următoare. Baroniada care a măcinat mereu progresul este oficial la putere, în funcţiile publice analfabetismul şi incompetenţa administrativă, agresivitatea faţă de alţii şi obedienţa faţă de şef sunt singurele criterii de promovare”, a declarat Ponta.

„Astăzi lansăm un start-up party. Cei din mediul business înţeleg cel mai bine conceptul, dar acum este aplicabil în toate domeniile. Este prima construcţie politică bazată pe credinţa iniţiatorilor că societatea românească va suferi transformări fundamentale legate de progresul tehnologic, de educaţie demografică şi de cultură. Partidele politice actuale au o incapacitate cronică structurală de a se adapta la aceste schimbări. În loc să gândească cum trebuie să fie politica viitorului, ei folosesc metode din trecut (comuniste sau chiar feudale) pentru a menţine puterea de azi. Nimic pentru viitor”, a declarat Victor Ponta.

El a susţinut că echipa Pro România este fiormată din oameni cu o gândire social-liberală şi progresistă.

„Proiectele noastre vor fi de acest gen şi se vor adresa tuturor celor care cred în dezvoltare socială şi economică stabilă şi predictibilă. În toată Europa, mişcările de stânga au pierdut pentru că nu s-au adaptat la schimbările tehnologice şi sociale. Dreapta pierde în faţa extremiştilor pentru că luptă pe terenul populismului şi al demagogiei. Noi vom fi radicali în promovarea dezvoltării României. Acest lucru nu se poate face nici cu populism, nici cu incompetenţă sau opoziţie oarbă”, a afirmat fostul premier în discursul său presărat cu ironii la adresa PSD.

„O societate nu poate să progreseze scoţând în faţă analfabeţi politic, care se califică doar pentru că sunt obedienţi”, a declarat Ponta.

El a afirmat că vrea ca din Pro România să facă parte oameni care ştiu să vorbească şi limba română, şi limba engleză şi să nu i se alăture „cei care reprezintă baronetul, oprişanii”.

„Ultima campanie electorală a fost câştigată cu pliante şi proiecte care se legitimau cu buna guvernare din anii 2012-2015. Mulţi dintre oamenii din acea echipă sunt deja aici astăzi sau se vor alătura în curând. Acum am constatat că totul a fost o înşelătorie, o păcăleală pentru noi şi pentru alegători. Că adevărata viziune este a unui sistem politic feudal în care politica se exercită prin clientelism şi forţă oarbă. Voturile se cumpără şi nu se obţin, baroniada care a măcinat mereu progresul este oficial la putere, în funcţiile publice analfabetismul şi incompetenţa administrativă, agresivitatea faţă de alţii şi obedienţa faţă de şef sunt singurele criterii de promovare. Din păcate, opoziţia politică este doar opoziţie şi nu alternativă. Noi nu vrem la guvernare înainte de legitimarea printr-un vot democratic. Dar vom forţa partidele clasice fie să sprijine proiectele noastre de dezvoltare, fie să se ducă în mod rapid spre zona extremă a electoratului captiv. Suntem conştienţi că există şi în politică, la fel ca la fotbal, galerii de oameni care trăiesc doar pentru credinţa oarbă în propria echipă şi ura faţă de adversari. Însă cei mai mulţi din societate îşi doresc acele proiecte echilibrate care să asigure stabilitate şi predictibilitate în dezvoltare”, a afirmat fostul premier în discursul său.

El a mai spus că esenţial pentru viitorul României este construcţia unui vehicul politic care să promoveze şi să asigure dezvoltarea stabilă, predictibilă şi fără sincope a societăţii.

„Din păcate, acum ratăm această oportunitate, iar mediul politic este o frână şi un factor de dezechilibru în eforturile private de dezvoltare ale mediilor nepolitice. În loc să ofere leadership, politica risipeşte resurse pentru a cumpăra voturi şi complicităţi. Din acest motiv am ales denumirea de Pro România. Suntem convinşi că toţi cei prezenţi aici doresc dezvoltarea României. Noi suntem pro şi nu contra. Am trăit şi am votat numai în paradigma războiului şi a contra ceva sau cineva. Contra străinilor, contra privatizărilor, contra PSD, contra Năstase, contra Băsescu. Acum contra statului paralel, a Băncii Naţionale, a multinaţionalelor sau a tinerilor care nu votează ce trebuie. Ura este singurul subiect al dezbaterilor publice de la televizor şi până în Parlament. Dacă toţi sunt contra, noi o să fim PRO. Şi o să încercăm să îi mobilizăm pe cei PRO România”, a mai declarat Ponta.

De asemenea, el a spus că din echipa Pro România fac parte Ioana Petrescu, Gabriela Podaşcă, Marilena Meiroşu, Nicolae Bănicioiu, Mircea Banias, Răzvan Cotovelea, Mircea Dobre, Augustin Jianu, Mihai Sturzu, Cătălin Nechifor, Daniel Constantin, Sorin Câmpeanu, Alin Văcaru, Eugen Durbacă şi europarlamentarul Laurenţiu Rebega.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.