Protest în Piața Victoriei, împotriva deciziei CCR de revocare a lui Kovesi

0

Peste 1.000 de oameni au protestat miercuri seară în Piaţa Victoriei, împotriva deciziei Curţii Constituţionale de revocare a şefei DNA.

În piaţă a fost prezent şi comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş. El a discutat cu câţiva protestatari, care i-au reproşat acestuia că nu face decât să respecte un ordin venit de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de a-i amenda abuziv pe manifestanţi. La rândul său, comandantul Jandarmeriei a spus că nu există un asemenea ordin şi nici nu poate controla amenzile, adăugând că România este singura ţară în care se manifestă în acest fel, blocându-se tot timpul o intersecţie mare din oraş, inclusiv trotuarele, pe care pietonii nu mai pot trece.

Protestatarii l-au acuzat pe Sebastian Cucoş că primeşte ordin de la ministrul de Interne Carmen Dan să îi amendeze pe oamenii din Piaţa Victoriei şi i-au cerut să înceteze cu seria de amenzi abuzive. Unul dintre manifestanţi i-a reproşat comandantului Jandarmeriei că forţele de ordine îi „vânează” pe protestatari, amintind de un moment în care abia ajunsese în Piaţa Victoriei şi a auzit în casca unui jandarmi numele său.

„Este normal să fim vânaţi? Să fim amendaţi pe nedrept pe bandă rulantă? (…) Terminaţi cu abuzurile astea”, a spus protestatarul.

În replică, Sebastian Cucoş a explicat că nu există un asemenea ordin şi a subliniat că el, în calitate de comandament al Jandarmeriei, nu are autoritate asupra forţelor de ordine în ceea ce priveşte amenzile şi nu le poate spune acestora pe cine să amendeze şi pe cine nu. Cucoş a arătat spre Piaţa Victoriei şi le-a spus manifestanţilor că România este singura ţară în care se protestează în acest mod, referindu-se la blocarea unei întregi intersecţii, inclusiv a trotuarelor pe care pietonii nu mai pot trece, precum şi la repetatele conflicte între jandarmi şi protestatari.

„Cu siguranţă se blochează toată zona asta. Ce înseamnă libertatea persoanei de la o parte la alta? Suntem singura ţară din Europa în care dumneavoastră manifestaţi aşa. Uitaţi-vă aici, oamenii ăştia pot trece pe aici?”, a spus Cucoş.

La un moment dat, câţiva protestatari s-au aşezat pe trotuarul din faţa Guvernului, iar jandarmii le-au explicat că nu pot sta acolo, existând riscul ca mulţimea să devină violentă şi să fie necesară intervenţia forţelor de ordine, ceea ce ar fi însemnat ca cei care s-au aşezat pe trotuar să fie răniţi. După mai multe minute, oamenii s-au ridicat şi au intrat în mulţimea din intersecţie, după cordonul de jandarmi, fără să existe alte incidente.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.