BVB: 15 miliarde de euro stau în depozite overnight în România

0

Cincisprezece miliarde de euro stau în depozite overnight în România, ceea ce arată clar faptul că lumea preferă depozitele bancare datorită confortului pe care îl oferă acestea, dar trebuie să înţelegem că pieţele de capital, respectiv Bursa de Valori Bucureşti, produc pe termen lung randamente superioare, a afirmat, sâmbătă, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, la Forumul Investitorilor Individuali.

„Avem nişte statistici în ceea ce priveşte depozitele bancare din România. Ştim că 15 miliarde de euro stau numai în depozite overnight în România. Este clar, este evident că lumea preferă depozitele bancare datorită confortului pe care îl dă acest tip de instrument. Trebuie să facem un declic cumva, să ştim că pieţele de capital produc pe termen lung, Bursa de Valori Bucureşti produce pe termen lung randamente superioare. Trebuie să ajungem la aceste convingeri. Altfel, dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, bursele de valori sau pieţele de capital nu ar avea niciun sens. Ar exista doar sisteme bancare. Tocmai asta oferă o piaţă de capital. Oferă posibilitatea de a crea randamente superioare depozitelor bancare. Bineînţeles, aceste randamente doar dacă avem o anumită disciplină când facem aceste investiţii”, a explicat Tănase.

Acesta a atras atenţia că în România există o problemă cu piaţa de capital, în condiţiile în care comunitatea de retail nu este foarte dezvoltată.

„Avem o problemă cu piaţa de capital din România. Comunitatea de retail nu este foarte dezvoltată. Bursa are foarte multe iniţiative în acest demers de a dezvolta comunitatea de retail. Avem iniţiative pentru care sperăm să avem nişte efecte pe termen scurt, dar cea mai sustenabilă iniţiativă ar fi dezvoltarea educaţiei financiare”, a precizat el.

Potrivit acestuia, educaţia financiară se obţine foarte uşor, nefiind necesare studiile de specialitate. În acest sens, în primul rând oamenii trebuie să înţeleagă că pentru a investi nu există doar depozitele bancare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.