UE și ONU somează Italia și Malta

0

Uniunea Europeană şi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) au cerut luni Italiei şi Maltei să autorizeze imediat acostarea unei nave care transportă sute de migranţi salvaţi pe mare, UNHCR calificând situaţia drept ”un imperativ umanitar urgent”, informează AFP şi Reuters.

Nava Aquarius, închiriată de organizaţia neguvernamentală SOS Mediterana, a salvat sâmbătă 629 de migranţi, între care şapte femei însărcinate, 11 copii mici şi 123 de minori neînsoţiţi, dar de atunci se află în aşteptare în largul Italiei şi Maltei, care îi refuză accesul în porturile lor.

Într-un comunicat, UNHCR ”a lansat un apel la guvernele vizate să permită debarcarea imediată a sute de persoane blocate în Mediterana de sâmbătă”.

”Există un imperativ umanitar urgent aici”, a apreciat Vincent Cochetel, emisar special al UNHCR pentru Mediterana Centrală. ”Oamenii sunt în primejdie, nu mai au provizii şi au nevoie de ajutor rapid”, a adăugat el.

”Problemele mai ample de a şti cui îi revine responsabilitatea şi modul în care aceste responsabilităţi ar trebui împărţite între state ar trebui să fie tratate mai târziu”, consideră responsabilul ONU în acelaşi comunicat.

Malta şi-a reiterat duminică refuzul de a lăsa nava să acosteze, în pofida cererilor Romei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.