Moscova solicită ridicarea sancțiunilor impuse Phenianului

0

Rusia a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU să examineze o ridicare treptată a sancţiunilor economice impuse Coreii de Nord după acordul semnat cu SUA pentru denuclearizarea acestei ţări, relatează AFP.

Anul trecut, ONU a aprobat trei serii de sancţiuni dure împotriva Phenianului, care afectează în special exporturile nord-coreene de cărbune, fier, peşte şi textile şi limitează aprovizionările cu petrol.

Aceste măsuri au fost decise după testele cu rachete şi un test nuclear efectuate de Phenian şi care au fost considerate ameninţătoare pentru stabilitatea internaţională.

„Cred că este normal să ne gândim la paşi în această direcţie”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, întrebat în legătură cu o posibilă ridicare a sancţiunilor impuse Coreii de Nord.

”Există progrese care ar trebui să fie reciproce. Ar trebui să existe nişte corespondenţe, deoarece cealaltă parte ar trebui să fie încurajată să avanseze „, a spus el.

În cadrul summit-ului istoric de la Singapore, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat marţi o declaraţie comună în care Phenianul se angajează pentru o ”denuclearizarea completă în Peninsula Coreeană”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat speranţa că ”cea mai mare parte a dezarmării” nucleare a Coreii de Nord ar putea avea loc până la sfârşitul anului 2020, adică până la încheierea mandatului preşedintelui Trump.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.