Protest pentru salvarea Cartierului Floreasca

Cetățenii din Floreasca, organizați în grupul de inițiativă Floreasca Civică (https://www.facebook.com/floreascacivica/), organizează sâmbătă, 23 iunie 2018, între orele 11.00 – 13.00, în fața intrării principale a fostei fabrici Ford/Automatica, un protest împotriva dezvoltării imobiliare ce are loc pe acest teren.

Evenimentul are loc la doi ani după Marșul Verde pentru Floreasca, când participanții și comunitatea atrăgeau atenția asupra dezvoltării imobiliare necontrolate și în profund dezacord cu caracterul zonei și cu indicatorii de urbanism aplicabili.

Motivele principale ale acțiunii de protest sunt următoarele:

  1. Proiectul nu este adecvat zonei rezidențiale Floreasca: 3 blocuri între 15-19 etaje plus un turn de birouri de 16 etaje (de 70 de m înălțime, dublu față de blocurile turn vechi). Cu alte cuvinte, clădirile sunt cu mult peste limitele și indicatorii de urbanism aplicabili în zonă.
  2. Avizele și autorizațiile necesare proiectului au fost obținute în condiții de netransparență, în baza unor studii de impact depășite și superficiale și a unui Plan de Urbanism Zonal expirat.
  3. Cartierul și străzile sale mici și înguste, sunt deja ocupate: nu mai avem trotuare, nu avem unde parca. Respirăm, zi de zi, noxele generate de blocajele din trafic.
  4. Parcul Floreasca va fi umbrit de cele 4 noi blocuri, vegetația va avea de suferit, noi vom avea de suferit!
  5. Lacul Floreasca poate seca. Lucrările la fundațiile celor 4 noi turnuri pot afecta pânza freatică (la doar câțiva km distanță, într-o situație similară, în parcul Circului, o construcție supradimensionată a blocat izvoarele naturale ale lacului, ținut astăzi în viață artificial).
  6. Un nou hypermarket în inima cartierului (într-o clădire monument de patrimoniu!) va genera trafic suplimentar cu camioane de mare tonaj. Avem deja Carrefour, Kaufland, MegaImage și Promenada Mall la 10-15 minute de mers pe jos.
  7. Noi, rezidenții din Floreasca, nu am fost cu adevărat consultați. Autoritățile au luat decizii împotriva comunității!

Proiectul contestat înseamnă:  2 clădiri 2S+ P+ 15 Etaje Duplex, 1 clădire 3S+ P +18 Etaje + 19 Etaje Duplex, 1 clădire 3S + P + 16 Etaje Birouri, 1 clădire restaurare corpuri monumente istorice, cu schimbarea funcțiunii Sp+P+1E. Din estimările noastre, vor apărea în zonă peste 4000 de locatari, angajați și clienți. Cartierul Floreasca, care este deja tranzitat de traficul ce duce spre zona de business din nordul capitalei, va fi sufocat și imposibil de locuit. Clădirile noi vor genera (conform estimărilor oficiale) un trafic suplimentar de 2.200 noi autovehicule în zonă, fiind un pericol și pentru accesul la Spitalul de Urgență Floreasca. De asemenea, proiectul include crearea a 4 benzi de circulație pe Calea Floreasca ceea ce implică dispariția spațiului verde aferent trotuarului.

Participanții la protest solicită redimensionarea proiectului imobiliar în acord cu indicatorii de urbanism din zonă, elaborarea studiilor de impact în conformitate cu parametrii actuali de trafic, poluare și mediu, și oprirea imediată a lucrărilor până la refacerea documentațiilor de urbanism.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.