Principalul opozant al lui Erdogan, miting uriaș la Istanbul

Zeci de mii de turci şi-au exprimat joi susţinerea faţă de Muharrem Ince – principalul opozant al preşedintelui în exerciţiu Tayyip Erdogan în alegerile prezidenţiale de duminică – într-un miting electoral la Izmir, relatează AFP.

Organizatorii au anunţat că 2,5 milioane de persoane au participat la această manifestaţie, însă infromaţia nu a putut fi confirmată din surse independente.

Potrivit unor analişti, Muharrem Ince ar putea să-l înfrunte în al doilea tur, pe 8 iulie, pe Erdogan, în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat. ”Erdogan este o persoană obosită şi singuratică (…), un om arogant care nu are respect faţă de poporul său”, a lansat Ince în faţa mulţimii, potrivit news.ro

Erdogan este cel mai popular politician în Turcia şi ar urma să se claseze primul în scrutinul prezidenţial, însă sondajele arată că nu este sigur că ar obţine 50% din voturi şi să fie ales din primul tur. ”Turcia vrea să respire, vrea pace, vrea seninătate”, a declarat Ince într-un interviu pentru AFP. Ea ”nu vrea un bărbat epuizat, un om care ţipă şi vociferează. (Vrea pe) cineva mai tânăr, sânge proaspăt”, afirmă acest tribun, în vârstă de 54 de ani, cu zece ani mai tânăr ca Erdogan.

Candidat al principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Ince s-a impsu drept cel mai virulent critic al lui Erdogan, care domină singur scena politică turcă din 2003, mai întâi ca premier, iar apoi ca preşedinte.

Ince se angajează ca, în cazul care este ales, să guverneze ”fără să excludă pe cineva”. ”Femeie cu văl sau fără văl, de stânga sau de drepta, turc sau kurd, alevit sau sunnit, nu există nicio diferenţă”, subliniază el.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.