Replică la acțiunile Organizației Floreasca Civică
Floreasca Civică a organizat sâmbătă, 23 iunie, o acțiune de protest neautorizată față de proiectul imobiliar pe care One United Properties împreună cu Auchan România îl construiesc pe terenul fostei platforme Automatica.
Această organizație nu este înregistrată legal și instigă populația la acțiuni care pun în pericol proprietatea privată și aduc atingeri dreptului la imagine al celor doi investitori.
Față de motivele principale ale acțiunii de protest, subliniem:
NU sunt încălcați parametrii urbanistici, ci din contră, proiectul este dezvoltat sub parametrii urbanistici reglementați de prevederile legale, respectiv Planul Urbanistic Zonal Calea Floreasca 159-165, aprobat prin Hotărârea Consiliului Municipiului București nr 85/28.04.2011
NU se construiește în parc și NU se afectează zona verde, ci din contră, 30% din suprafața terenului va fi alocată spațiilor verzi, la care se vor adăuga alei pietonale și zone de relaxare.
NU se transformă terenul într-o uriașă parcare, ci din contră, investitorul și-a asumat costuri suplimentare pentru amenajarea întregului parcaj de 1.200 de locuri subteran, lăsând circulația supraterană exclusiv pietonală.
NU afectăm mediul înconjurător – conform expertizei geotehnice depuse la autoritatea de mediu „adâncimea săpăturii de lucru este de până la 11 metri” și „toate vecinătățile adiacente amplasamentului construcției au fost avute în vedere prin măsuri adecvate în vederea evitării degradării în timpul execuției, chiar în cazul unui cutremur”. Totodată, „Modul de execuție a excavațiilor și soluția de fundare nu aduc practic modificări regimului apei subterane și în terenul de fundare a construcțiilor din zona adiacentă”. Prin urmare, se poate observa că, toate referirile la înălțimea pânzei freatice, problema apelor subterane și pretinsa afectare a clădirilor învecinate sunt simple afirmații total nesusținute.
NU se va sufoca traficul, date fiind investițiile semnificative pe care dezvoltatorul le va face în infrastructură, cedând chiar 1.000 mp de teren către municipalitate și suportând costuri de aproximativ 1 milion EUR pentru amenajarea infrastructurii rutiere:
Calea Floreasca va fi lărgită de la 4 la 6 benzi, cu câte o bandă suplimentară pentru fiecare sens de mers (pe sectorul cuprins între Str Glynka și Bvd. Mircea Eliade);
O nouă soluție de trafic și semaforizare va fi implementată în intersecția bvd. Mircea Eliade / Calea Floreasca / Str. Ceaikovsky prin adăugarea de benzi specializate pentru virare la stânga și respeciv la dreapta;
Schimbarea echipamentelor de semaforizare cu unele noi, compatibile cu sistemul de management al traficului din municipiul București (BTMS); noi alveole pentru stațiile de autobuz;
Modernizarea sistemului de iluminat public pe Calea Floreasca pe segmentul dintre bvd. Mircea Eliade și str. Banu Antonache și modernizare intersecţiei dintre str. Glynka și Calea Floreasca.
Cei doi investitori dezvoltă unul din cele mai mari proiecte de regenerare urbană din centrul Bucureștiului, cu o investiție totală de aproximativ 100 de milioane de EUR. Monumentul Hala Ford va fi păstrat și restaurat, cu eforturi financiare extraordinare ale Auchan (18-20 de milioane de Euro), fiind pus în valoare în cadrul Proiectului, conform soluției tehnice aprobate. Auchan va transforma fosta hală într-un concept store și un food hall, un concept cu totul diferit față de hipermarketurile pe care le-a construit până în prezent. În lipsa acestei restaurări/ reconstrucții, riscul de degradare definitivă și ireversibilă a monumentului Hala Ford este major.
Întreg proiectul va fi construit pe un teren de 2,8 hectare din suprafața căruia aproape 1 hectar va deveni spațiu verde. În plus vor fi amenajate alei pietonale, zone de relaxare și locuri de joacă pentru copii. Noua dezvoltare imobiliară va repune în circuitul public o zonă abandonată de 20 de ani, complexul urmând să fie unul deschis întregii comunități, cu circulație exclusiv pietonală.
Considerăm că suntem în fața unor reclamanți de rea-credință (date fiind mesajele mincinoase și manipulatoare pe care le transmit atât în presă cât și în social media) care încearcă să blocheze un proiect cu valoare de piață de o sută de milioane de EUR ce va aduce reale beneficii atât comunității cât și autorităților locale.