Legea Brexitului, promulgată de Regina Elisabeta a II-a

0

Legea care organizează retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) a fost promulgată marţi, după mai multe luni de dezbateri dure în Parlamentul britanic, un lucru care-i bucură pe eurosceptici, în opinia cărora Brexitul – prevăzut peste nouă luni – este de-acum lansat ”în mod irevocabil”.

Adoptat săptămâna trecută de Parlamentul britanic, textul, prezentat în iulie 2017 de Guvernul conservator al lui Theresa may, a fost semnat de către regina Elizabeth a II-a, a anunţat marţi preşedintele Camerei Comunelor John Bercow, în aclamaţiile deputaţilor conservatori. ”Asentimentul regal” este în Regatul Unit ultima etapă a procedurii legislative.

Ca parte esenţială a punerii în aplicare a Brexitului, această lege urmează să permită regatului să continue să funcţioneze normal după ce-şi va tăia cordonul de legătură cu Uniunea. Concret, ea pune capăt supremaţiei dreptului european asupra dreptului naţional şi va integra în dreptul britanic legile comunitare pe care Londra doreşte să le păstreze. Ea confirmă totodată 29 martie, la ora locală şi GMT 23.00 (pe 30 martie la 1.00, ora României), drept dată oficială a ieşirii din UE.

Theresa May a reuşit în ultimul moment, săptămâna trecută, după ce a făcut o concesie cu privire la rolul Parlamentului în procesul Brexitului, să oblige să intre în rând deputaţi conservatori eurofili care au cerut ca ultimul cuvânt asupra acordului final cu Bruxellesul – dacă va exista unul – să revină Legislativului.

”Brexiter”-ii duri au sărbătorit adoptarea textului ca pe o garanţie a faptului că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, în pofida incertitudinii care planează asupra negocierilor cu Bruxellesul.

Şansele unei eventuale reveniri asupra deciziei britanicilor de a părăsi UE sunt ”acum nule”, a apreciat ministrul eurosceptic al Comerţului Internaţional Liam Fox, în opinia căruia adoptarea legii a lansat ”în mod irevocabil” implementarea Brexitului. La rândul său, influentul deputat conservator Jacob Rees-Mogg, un susţinător al unui Brexit fără concesii, consideră că sfârşitul acestui proces legislativ agitat înseamnă că Theresa May va putea să continue negocierile cu Bruxellesul dintr-o poziţie ”mult mai puternică”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.