Sectorul bancar, profit uriaș în 2017

0

Sectorul bancar s-a menţinut profitabil pe tot parcursul anului 2017, cumulând la finalul anului un profit net de 5,335 miliarde de lei, superior celui din anul anterior, în condiţiile în care aproximativ 80% din instituţiile de credit au încheiat anul trecut cu rezultate financiare pozitive, potrivit Raportului anual al BNR.

Dimensiunea reţelei teritoriale a continuat să se restrângă şi în 2017, un număr de 205 sucursale şi agenţii bancare fiind închise, iar numărul salariaţilor din sistem s-a redus cu 352 persoane. În contextul achiziţiilor şi fuziunilor de pe piaţa bancară, sistemul bancar s-a restrâns de la 37 la 35 de instituţii de credit ca urmare a fuziunii prin absorbţie dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank, finalizată la începutul lunii mai 2017, precum şi a închiderii sucursalei Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia în luna noiembrie 2017.

De asemenea, în raport se menţionează că în cursul lunii mai 2018 a fost finalizat procesul de achiziţionare a unei participaţii calificate directe reprezentând 99,15% din capitalul social al Bancpost SA de către Banca Transilvania SA.

Conform raportului BNR, o altă modificare structurală s-a produs pe fondul schimbărilor consemnate în situaţia acţionariatului Băncii Transilvania care au implicat încadrarea acesteia, în luna decembrie 2017, în categoria instituţiilor de credit cu capital majoritar privat românesc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.