Maria Grapini, despre prezența premierului Poloniei în PE: “A fost o lecție de verticalitate și demnitate!”

Share:

Europarlamentarul umanist Maria Grapini, a transmis presei naționale un briefing al momentului extraordinar derulat, miercuri, 4 iulie, în PE, prilejuit de discursul fulminant al primului ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki.

“Știa că vine într-un loc în majoritate ostil Poloniei și în fața unei Comisii Europene care a propus sancțiuni țării sale. Și-a prezentat însă viziunea franc, mândru si fără menajamente! A arătat că Polonia a reușit să facă viața cetățenilor mai bună, că a scăzut cu 95% sărăcia în rândul copiilor, luând de la evazioniști, că este țara care a utilizat cele mai multe fonduri europene (86 miliarde) și că a construit 13.000 de kilometri de drumuri!”, a transmis Maria Grapini.

Premierul Poloniei a spus: “Nu suntem în situația de a primi lecții! Am luat măsuri pentru nevoiași. Am luat bani de la mafioți și am ajutat copiii. Noi prețuim libertatea, am luptat împotriva barbarismului german și nu trebuie să-i uităm nici pe vecinii din est. Ne criticați, dar în Polonia ne bucurăm de cel mai mare sprijin cetățenesc!”.

Grapini a mai precizat că oficialul polonez a cerut clar respectarea identității fiecărei națiuni și a formulat un NU categoric integrării, în forma propusă de către mai marii Europei.

“Integrarea europeană este posibilă doar dacă cetățenii europeni și-o doresc, altfel nu se va realiza! Trebuie să oferim un contract social, încrederea că a fi  european aduce cu sine o viață mai bună. Avem nevoie de mai multă cooperare pentru o Europă a solidarității și a securității. Politica de coeziune trebuie să elimine disparitățile. Suveranitatea europeană nu înseamnă dezvoltarea UE pe spatele cetățenilor! Suveranitatea UE trebuie să se bazeze pe suveranitățile naționale!”, a mai spus premierul Poloniei.

Cel mai percutant fragment al discursului oficial a fost, însă, după cum a declarat umanista Maria Grapini, cel referitor la Justiție și libertatea presei.

“Vorbiți de reforma în Justiție din țara mea, dar știți că unii dintre judecători, pe care i-am pensionat, erau de pe timpul Curții Marțiale? Știați că, înainte de acest guvern, judecătorii dădeau telefon primului ministru si primul ministru suna judecătorii pentru a da sentințe? Acum nu mai este posibil așa ceva în Polonia! Vorbiți de libertatea presei în Polonia, dar știți că circa 80% dintre publicații scriu negativ la adresa guvernului, deși nu întotdeauna obiectiv și este păcat pentru că influențează alegătorii, dar totuși o fac?! Cum este, deci, amenințată libertatea presei?  Înainte, serviciile secrete intrau în redacții și luau documente, acum nu se mai poate așa ceva! Mă întreb dacă, într-adevăr, Comisia Europeană este un interlocutor onest, echidistant!”, a spus, de la tribuna plenului european din Strasbourg, unul dintre cei mai vehemenți reprezentanți ai Grupului de la Vișegrad.

În opinia Mariei Grapini, a fost o lecție de verticalitate și demnitate, un moment pe care Europa îl va ține minte, cu siguranță!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.