Țara cu instituții confiscate politic

0

În Anul Centenarului, România se decredibilizează accentuat. O clasă politică iresponsabilă, incapabilă să privească mai departe de interesele de grup, de gașcă, continuă, furibund, lupta pentru Putere, pentru controlul absolut al unei țări care trebuie, obligatoriu, împărțită în hălci politice.

Politizarea administrației publice centrale și locale a atins paroxismul. Instituțiile statului român au fost subjugate politic și sunt folosite asiduu într-un război din care singurul care pierde este cetățeanul român.

Este inadmisibil ca Parlamentul, chiar dominat de coaliția PSD-ALDE, cu sprijinul condiționat al UDMR și al minorităților, altele decât cea maghiară, să fie transformat, de Liviu Dragnea, într-un instrument obedient care îi face jocurile mizere. Modificarea legilor justiției, modificarea Codului Penal, cu dedicație pentru liderii politici cu dosare penale, reprezintă o rușine pentru România anului 2018! Nu mai există decență, respect față de milioanele de români, față de bravii înaintași care s-au jertifit pentru statul român! Există doar interes, valuri de interese, din păcate, străine României!

Indiscutabil, PSD a câștigat detașat ultimele alegeri  locale și parlamentare. Are dreptul legitim de a guverna, de a legifera, de a-și implementa mult-lăudatul program de guvernare! Însă, de la asta și până la a considera că votul popular îți dă un cec în alb, în virtutea căruia tu, ca lider, partid, coaliție, ai dreptul de a te comporta ca pe propria moșie, în disprețul intereselor reale ale celor pe care susții că îi reprezinți, este o cale lungă. Cale, pe care Dragnea și Tăriceanu, au parcurs-o extrem de rapid!

De cealaltă parte, Iohannis greșește flagrant prin nerespecarea deciziei CCR în privința revocării lui Kovesi. Oricât de politizată ar fi Curtea Constituțională, iar realitatea arată, cu vârf și îndesat, că judecătorii CCR se implică, fățiș, în jocurile politice, tu, ca șef al statului, trebuie să fii garantul respectării Constituției!

Este, de asemenea, inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca deciziile luate de CCR pe spețe extrem de importante să fie pe vot majoritar. De ce unii judecători votează mai mereu pro-PSD, iar alții anti-PSD? Despre ce credibilitate a CCR mai vorbim?

Și eu consider că Kovesi trebuie să plece de la șefia DNA. Decredibilizarea ei este totală. Nu mai poate gestiona această funcție. Trebuie să plece, cu condiția ca în locul ei să nu vină vreo slugă credincioasă lui Iohannis sau Dragnea. DNA trebuie să meargă mai departe și să-și facă, obligatoriu, curățenie în propria ogradă! Iar Inspecția Judiciară are datoria să se implice!

Din păcate, în România anului 2018, cangrena politizării a atins toate palierele instituționale! Președinții Băsescu și Iohannis au renunțat la orice brumă de echistanță și mediere și au făcut/fac, în mod fățiș, jocuri politice, în virtutea, chipurile, a apărării statului de drept!

La rândul lor, partidele de opoziție, PNL și USR, se agită în zadar, umilite sistematic de o majoritate agresivă și avidă să implementeze politica pumnului în gură!

Se mai poate identifica vreo cale de compromis? Mai pot sta la aceeași masă cele două tabere aflate astăzi pe poziții diametral opuse? Mai poate fi identificată vreo temă de interes național, în Anul Centenarului, care să ne arate că mai există vreun strop de responsabilitate politică?

Nu cred că mai putem face ceva în această direcție. Războiul de astăzi este unul total. Nu mai poți să fii neutru. Trebuie să alegi urgent tabăra, dacă nu ai făcut deja acest lucru! Încotro ne îndreptăm? Mă tem că viitorul sună sumbru! Extrem de sumbru!

La Mulți Ani, România!

Un editorial de Iulian Badea

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.