Europarlamentarul Maria Grapini: “ Doamna Kovesi s-a agățat de o funcție, mai mult decât orice om politic!“

Decizia, bombă pentru unii, firească pentru alții, de astăzi, 9 iulie, prin care președintele României a revocat-o din funcția de procuror șef al DNA pe Laura Codruța Kovesi a fost comentată extins de către europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

Din postura de membru al Comisiei LIBE a PE, umanista consideră din start că Iohannis a întârziat decizia și a vulnerabilizat, astfel, DNA. Mai mult decât atât, Grapini a sancționat lașitatea șefului statului, de-a nu face chiar el anunțul revocării.

“Este o decizie mult întârziată. Deciziile Curții Constituționale trebuie aplicate de îndată, nu după 30 de zile.  Toate afirmațiile pe care le-a spus acum purtătorul de cuvânt, cu privire la statul de drept și respectarea Constituției erau valabile și acum 30 de zile când s-a publicat decizia CCR în Monitorul Oficial! Timp de 30 de zile doamna Kovesi a stat ilegal în funcția de procuror-șef al DNA! Este un act de lașitate din partea președintelui de a face acest anunț prin intermediul purtătorului de cuvânt. După ce a batjocorit CCR, prin declarațiile insolente că mai are de citit, ar fi trebuit ca măcar în acest moment să își asume cu bărbăție decretul de revocare!”, a transmis Maria Grapini.

Europarlamentarul PPU-sl invocă instabilitatea politică din România, dar și vâlva creată în cancelariile internaționale, toate generate de atitudinea lui Klaus Iohannis care a refuzat cu o încăpățânare nedemnă de un șef de stat să pună în aplicare o decizie obligatorie a Curții Constituționale. Mai mult, Maria Grapini atinge și zona pecuniară, deloc neglijabilă, cu care Iohannis pare-se că a jonglat, în sprijinul celei pe care a susținut-o cu tărie, în toți acești ani.

“Președintele României a creat un prejudiciu material (salariul primit de șefa DNA în această perioadă), dar și unul funcțional pentru statul român. Toate actele semnate de doamna Kovesi în ultimele 30 de zile sunt vulnerabile din punct de vedere juridic. Iar asta e vina președintelui Iohannis care nu a pus în aplicare de îndată  decizia CCR și a fostei șefe DNA care nu a demisionat din funcție. Prin refuzul de a demisiona în toată această perioadă, în ciuda evidenței, doamna Kovesi s-a agățat de o funcție, mai mult decât orice om politic!”, a mai declarat umanista Maria Grapini.

Cât despre perspectivele DNA, europarlamentarul PPU-sl dă credit unui nou început, unul curat, care să nu fie marcat în niciun fel de abuzurile fostei conduceri.

“DNA este în fața unui moment T0 de unde fie poate începe un viitor curat, fără abuzuri, fie poate continua să se adâncească în practicile ilegale tolerate de fosta conducere și care au afectat grav încrederea în această instituție. Este necesară o lustrație a procurorilor DNA care au făcut abuzuri cu acordul tacit și protecția fostei șefe DNA. E clar pentru toată lumea că abuzurile pe care le-a făcut această instituție nu puteau fi săvârșite doar de un singur om. Procurorii lui Kovesi care au comis abuzuri trebuie trași la răspundere, pentru ca cei care vor veni în locul lor să știe că pot răspunde pentru astfel de fapte. DNA are șansa de a se curăța acum de practicile abuzive și ilegale pe care le-a desfășurat în ultimii ani!”, a mai precizat Grapini.

Umanista s-a declarat în final convinsă că prima acțiune a noului șef DNA trebuie să vizeze denunțarea publică a ilegalităților și abuzurilor din mandatul Laurei Codruța Kovesi.

“Nu te poți corecta, dacă nu recunoști ceea ce a fost în neregulă. Nu poți deveni mai bun, dacă nu te dezici de ceea ce ai făcut rău. Nu în ultimul rând, este necesară o lustrație a Justiției de procurorii și judecătorii care au făcut abuzuri în baza unor protocoale secrete ilegale”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.