Riscurile fumatului îngrijorează tot mai multă lume

Reducerea riscurilor asupra sănătăţii fumătorilor, alternativele la ţigările tradiţionale şi efectele lor au fost principalele teme abordate în cadrul evenimentului „Harm Reduction Forum” desfăşurat luni la Palatul Parlamentului.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, Florin Buicu, a afirmat că alternativele la ţigara clasică determină riscuri de boală printr-o altă formă de administrare a nicotinei.

„Interzicerea fumatului a fost urmată şi de rezultate medicale. De altă parte, România a implementat strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care include mai mulţi paşi, printre care protecţia fumătorilor, oferirea ajutorului pentru renunţarea la fumat prin programul derulat de Ministerul Sănătăţii. (…) Va trebui să găsim o modalitate de a lucra şi la publicitate, interzicerea publicităţii, dar şi creşterea taxei acestora. De asemenea, România este semnatarul Agendei 2030 a Summitului din 2015 alături de alte state iar printre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, obiective globale, există unul care vorbeşte despre controlul tutunului. (…) Pentru fumători, alternativele acestea determină riscuri de boală printr-o altă formă de administrare a nicotinei. Tinerii în ziua de azi sunt atraşi de gageturi, aici este de fapt pericolul potenţial, ca tinerii să fie atraşi de diverse gadgeturi şi să se apuce de fumat doar pentru a fi în trend”, a spus Buicu.

Europarlamentarul Cristian Buşoi a afirmat că nu există consens nici în lumea ştiinţifică, nici în cea medicală sau academică referitor la efectele pe termen lung în privinţa consumului alternativ de tutun.

El a menţionat că în Uniunea Europeană un sfert din populaţie fumează iar 700.000 de decese sunt înregistrate anual din cauza fumatului.

Potrivit lui Buşoi, în ultimii ani, Uniunea Europeană a luat măsuri legislative pentru controlul consumului de tutun, a demarat campanii de informare, a dezbătut proiecte de lege privind publicitatea la ţigări sau a luat măsuri pentru combaterea comerţului ilicit de tutun şi descurajarea fumatului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.