Întâlnire Iohannis-Dăncilă, miercuri dimineața, la Cotroceni

0

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni pentru discuţii, întâlnirea cu premierul urmând a avea loc miercuri dimineaţă, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres. Este a patra oară când premierul este convocat la Palatul Cotroceni.

Este a patra oară când preşedintele Iohannis o invită la Palatul Cotroceni pe Viorica Dăncilă în cele şase luni de când a preluat mandatul de prim ministru.

Pe 3 aprilie, Viorica Dăncilă a mers la Cotroceni împreună cu Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, în contextul scandalului iscat de legea salarizării unitare, care a dus la scăderi de salarii pentru unele categorii.

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut. Deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților”, a arătat la momentul respectiv Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Pe 27 aprilie, Viorica Dăncilă a fost convocată din nou la Cotroceni, pe tema tensiunilor dintre guvern şi BNR, însă premierul nu s-a mai prezentat. Klaus Iohannis a ieşit într-o declaraţie de presă în care a anunţat că retrage încrederea acordată premierului şi îi cere demisia.

„Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea așa: «Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!». Este jurământul pe care îl depunem noi, care obținem și îndeplinim după aceea demnități publice.

Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituția, legile țării. Asta înseamnă și că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Președinte și Prim-ministru, că se respectă deciziile Curții Constituționale, toate aceste în interesul României și al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. (…) Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României”, a declarat Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a replicat în aceeaşi zi că nu îşi dă demisia şi că se simte tratată ca un elev scos la tablă de profesor, motiv pentru care a refuzat să meargă la Cotroceni.

„Nu vad niciun motiv sa demisionez atata timp cat am sustinerea coalitiei de guvernare, atata timp cat cred ca in cele trei luni am avut rezultate bune. Nu vad niciun motiv ca sa-mi depun demisia. (…) Presedintele Romaniei nu are atribute in a demite primul ministru”, a afirmat Viorica Dancilă.

Pe 7 mai, preşedintele Iohannis a cerut din nou demisia premierului Dăncilă, pe fondul rezultatelor economice slabe ale guvernului.

În aceste condiții, președintele Iohannis a apreciat că „e imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți”.

Pe 15 mai, Viorica Dăncilă a fost invitată la Cotroceni, în scandalul memorandumului secret privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la ierusalim. Ea a mers însoţită de Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, şi Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată”, a comunicat Palatul Cotroceni.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.